KAK SU JELI 'NEKI STARI'

Od ponedjeljka nema sira i vrhnja na otvorenom

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2010 17:02
  • Objavljeno 02.10.2010 u 16:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatska poljoprivredna komora zatražila je danas da se preispita odluka o zabrani prodaje tradicionalnih mliječnih proizvoda na tržnicama na otvorenim štandovima kao dosad, koja će se primjenjivati od ponedjeljka, jer smatraju da 'primjena dijela propisa koji nisu usklađeni sa zakonodavskovom EU' dovodi do uništavanja hrvatskih posebnosti

Prema rješenju Sanitarne inspekcije, sir i vrhnje će se moći, prema pravilniku o higijeni hrane, prodavati u zatvorenim i rashlađenim vitrinama, na temperaturi između četiri i osam stupnjeva.

U priopćenju što ga je potpisao tajnik Komore Damjan Bogdanović traži se da se odluka preispita na međuinstitucionalnom sastanku, jer budući da se sir i vrhnje tradicionalno prodaje u vanjskim uvjetima, smatraju da bi uvođenjem novih temperaturnih standarda, kako to zahtijeva Sanitarna inspekcija, proizvod izgubio karakteristiku tradicionalnog proizvoda.

U komori napominju da Odluka EU komisije br. 509/2006 tradicionalne proizvode izdvaja iz standarda o hrani ukoliko nije dokazana opasnost po zdravlje.

'Ukoliko u 130 godina tradicije nije zabilježen nijedan incident oko sigurnosti hrane, za postojanje prijetnje zarazi mora biti izrađena studija o opasnosti na znanstvenim osnovama da bi bilo prihvatljivo navedeno obrazloženje', ističe se u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore.

Drže da se takvim postupkom čini se nepopravljiva šteta obiteljskim gospodarstvima i hrvatskom gospodarstvu uz malu uslugu krupnom kapitalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi