borba s pandemijom

[VIDEO/FOTO] Obvezne covid potvrde u javnim i državnim ustanovama, pogledajte kako je to jutros izgledalo

16.11.2021 u 07:16

Bionic
Reading

Covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio covid-19 ili je negativan od utorka postaju obvezne za ulaz u javne i državne ustanove, čime vlasti žele dodatno zaštititi zdravlje građana, potaknuti ih na cijepljenje i osigurati dostupnost zdravstvenog sustava, a naš reporter jutros je bio u Policijskoj upravi u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, dok su se građani kod Remetinca okupili u znak podrške zaposlenicima koji ne žele pokazati potvrdu

Prema odluci nacionalnog Stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao morat će predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni su pokazati potvrde osobi koju ovlasti poslodavac, a odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu, neće moći ući u radni prostor. Covid potvrde uvode se i u škole, ali samo za zaposlenike. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs očekuje određene probleme u školama dok se ne uhoda uvođenje covid potvrda, ali ne i velike poteškoće, jer su škole dobile upute Stožera civilne zaštite i dodatne upute Ministarstva.

Potvrde su uz poneki izuzetak obvezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi. Primjerice Fina je u ponedjeljak pozvala korisnike da prilikom ulaska u poslovnice svoju potvrdu predoče zaštitaru, odnosno osobi koju je poslodavac ovlastio za provjeru dokumenata, te ih uputila na mjesta na kojima, prema preporuci HZJZ-a, mogu obaviti testiranja. HAC je također izvijestio da je svaki posjetitelj obvezan službenoj osobi na ulazu predočiti potvrdu ili drugi dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju covida.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boris Radošević

Obvezne covid potvrde u javnim i državnim ustanovama ne primjenjuju se na studente u prostorima visokih učilišta, osim ako visoko učilište ne odluči drugačije, učenike u školama i odgojno-obrazovnim ustanovama, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu, vrtić ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece te na adolescente s posebnim potrebama i one koji prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Potvrde neće trebati ni osobe koje u poslovnice HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, osobe čija je prisutnost nužna u postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, korisnici poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te osobe koje imaju kontraindikaciju za cijepljenje, što se dokazuje potvrdom.

  • +3
Kontrola covid potvrda zaposlenika u Gradskom poglavarstvu u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Oni koji nisu preboljeli covid niti su cijepljeni testirat će se dvaput tjedno

Zaposlenici koji nisu preboljeli covid ili nisu cijepljeni morat će se testirati dvaput tjedno, pa je otvoreno više od 6500 testnih mjesta, između ostalog u ordinacijama primarne zaštite i ljekarnama. Testno mjesto moći će odrediti i poslodavac, ali onda će potvrda vrijediti samo za dolazak na posao.

Odluka o uvođenju obveznih covid potvrda za ulazak u javne i državne ustanove donesena je na vrhuncu četvrtog vala pandemije i nema ograničen rok primjene, a ujedno je izdana preporuka privatnim poslodavcima da provode slične mjere. Covid potvrde proširene su na javni i državni sektor nakon što je početkom listopada ta obveza uvedena u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi.

  • +6
Okupljeni građani ispred zatvora Remetinec pružaju podršku djelatnicima zatvorskog sustava koji ne pristaju na testiranja i pokazivanje covid potvrde prilikom dolaska na posao Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da u sustavu koji obuhvaća proširenje covid potvrda ima 270.000 zaposlenika bez trgovačkih društava, među kojima će se možda njih 100.000 trebati testirati.

'Napravili smo sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se mogu testirati. Omogućili smo poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima, bilo sami, bilo da sklope ugovor s nekim tko to može napraviti', poručio je. Uvođenje obveznih potvrda bilo je predviđeno za ponedjeljak, ali je odgođeno za jedan dan kako bi se svi zainteresirani mogli testirati i u utorak imati covid potvrde.

Kritike oporbe, biskupa, Milanovića...

Novu mjeru u borbi protiv pandemije koronavirusa kritizirala je oporba ocjenjujući da je riječ o podjeli na građane prvog i drugog reda. Saborska oporba traži da o epidemiološkim mjerama u Saboru odlučuje sam Sabor, a ne Stožer, čijom se odlukom ne može ograničavati saborski mandat. Na obvezne potvrde blagonaklono ne gleda ni Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije, ocijenivši da se u društvu stvorilo 'ozračje određenih pritisaka' na necijepljene i poručilo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

  • +2
Prosvjed u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Najoštriji u kritici bio je predsjednik Republike Zoran Milanović te je uvođenje obaveznih covid potvrda nazvao 'mahnitanjem bez ikakvih argumenata' i poručio da se građani trebaju cijepiti, ali i da imaju pravo na zaštitu od samovolje. Zbog covid potvrda već danima dio nezadovoljnih građana prosvjeduje na Markovu trgu i u više hrvatskih gradova, tvrdeći da ih se time diskriminira i da im se ograničava sloboda.

Premijer Andrej Plenković odgovorio im je kako je prosvjedovanje protiv cijepljenja dozvoljeno, ali je izrazio nevjericu time da u današnje vrijeme netko bira vjerovati neprovjerenim i tendenciozno lažnim izvorima u odnosu na ono što je istina. Komentirajući poruku biskupa o cijepljenju, Plenković se pozvao na izjavu pape Franje koji je 'bio jasan' i pozvao ljude da se cijepe.