Milko Križanović

Savjet odvjetnika: ‘Ako u školu dođe profesor bez covid potvrde, pustite ga unutra!‘

15.11.2021 u 21:37

Bionic
Reading

Što napraviti u situaciji kada djelatnik škole pokuša ući na svoje radno mjesto bez predočenja covid-potvrde, potvrde o preboljenju i bez negativnog nalaza testa? Kako da postupe ravnatelji, na koje je spuštena odgovornost za organizaciju i provedbu mjere obaveznog testiranja djelatnika?

Zagrebački odvjetnik Milko Križanović, kojemu je ta pitanja danas postavilo 20-ak ravnatelja škola, kaže:

- Ne savjetujem nikomu da bilo kojega djelatnika ne pušta na radno mjesto.

Križanović ističe kako nema načina zapriječiti nastavniku ili bilo kojem drugom zaposleniku ulaz u školu, piše Jutarnji list.

- Savjet svima koji su me pitali, glasio je - pustite ljude na radno mjesto. Ravnatelj škole nema načina zapriječiti ikome ulaz. Ono što trebaju napraviti jest pojasniti zaposlenicima bez valjanog testa ili covid potvrde kako stoje stvari. Ukoliko djelatnik inzistira na svom ulasku u školu, ravnatelj bi ga po mojem mišljenju trebao pustiti, kaže Križanović.

Drugi korak koji je savjetovao ravnateljima jest da o ulasku djelatnika u školu izvijeste Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a potom pokušaju osigurati boravak djelatnika u zasebnoj prostoriji. Ukoliko je riječ o zaposleniku u nastavi, tada ravnatelj treba osigurati zamjenu, da ne bi došlo do ugroze djece, kaže odvjetnik.

Bitno je, dodaje, da ravnatelji škola prijave slučaj Ministarstvu, a ono neka šalje prosvjetnu inspekciju, kaže Križanović.

- Škole nemaju zaštitare. Policija? To je trauma i poniženje ne samo za nastavnika, već i za učenike. Uostalom, nastavnik nije kriminalac. Nikakve represije ne smije biti, ovo nije ratno stanje već situacija u kojoj treba naći konstruktivno rješenje. Ravnatelji škola su nemoćni, a odgovorni za organizaciju, ali i u slučaju eventualnih tužbi. Zato nikome ne bih mogao savjetovati da bilo kojem kolegi zabrani ulaz na radno mjesto, kaže odvjetnik.