sindikalist

Novosel: Radnička prava štitit ćemo prosvjedima i štrajkovima, bude li potrebno

01.05.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Na obilježavanju Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja u organizaciji SSSH, njegov predsjednik Mladen Novosel istaknuo je u ponedjeljak važnost poticanja i jačanja kolektivnog pregovaranja u ostvarenju, očuvanju i zaštiti prava radnika te se zauzeo za jačanje inspekcije rada

Važno je jačati inspekcije rada kako bi se spriječile nezakonitosti i svi shvatili da se u Hrvatskoj moraju poštivati pravila, rekao je predsjednik SSSH, dodavši da bez nadzora nema smisla ni kolektivno pregovaranje, ni zakoni. U tom smislu je istaknuo kako država mora shvatiti da će poslodavci morati poštovati kolektivne ugovore kako bi se zaštitila radnička prava i tražit će da im poslodavci pristupaju.

Spremni smo na dijalog i sveoubuhvatnu reformu poreznog sustava, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja kao i lokalne samouprave kako bi nam svima bilo bolje, poručio je. Uvjeren sam da ćemo izboriti da u Hrvatskoj radnici budu zadovoljni zajedno sa svima koji će to htjeti sa nama, rekao je Novosel dodavši kako će štiti radnička prava i prosvjedima pa i štrajkovima bude li potrebno.

  • +24
Zoran Milanović obilježio Praznik rada u Tvornici kulture Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

SSSH načelno podržava najavljeno porezno rasterećenje plaća, no Novosel upozorava da bi bez odgovarajućih kompenzacijskih mjera, ionako mizerne mirovine bile još niže te da se takvom mjerom ide na ruku poslodavcima. Bruto plaće se ne mogu povećavati na račun radnika i države, naglasio je. Ne slaže se da se statusi pojedinih profesija, primjerice liječničke, rješavaju posebnim zakonima. To bi mogle tražiti i sve ostale profesije i to kolektivno pregovaranje čini besmislenim, naveo je. Podržao je skori prosvjed medicinskih sestara ispred KB Dubrava, jer one prosvjeduju da bi kroz kolektivno pregovaranje povećali plaću za 10 posto.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako moramo njegovati dijalog, ponekada biti oštriji i grublji, jer drugog izbora nemamo. Sindikatima je poželio da budu uporni u borbi za radnička prava, a da uspješnost ovisi o brojnim faktorima na koje ne možemo utjecati. Ulaskom u EU odrekli smo se monetarnog suvereniteta, pa sad o tome odlučuju neki drugi, kazao je, dodavši da desetgodišnje članstvo Hrvatske u EU nisu obilježile značajnije stope gospodarskog rasta, u odnosu na nečlanice u susjedstvu.

EU i nije zamišljena na način da oni koji nisu bili bogati to postane preko noći. To se neće dogoditi, jer najbogatije zemlje koje su i kreirale takav sustav to nisu htjele, jer žele živjeti od stečene prednosti rada i rente, rekao je predsjednik. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i premijerov izaslanik, državni tajnik Ivan Vidiš u Ministarstvu rada Dražen Opalić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Majda Burić, potpredsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Mato Obradović i drugi. Istaknutim sindikalistima dodijeljene su nagrade "Srce sindikalne solidarnosti" i "Povelja SSSH povjereniku/ci za zaštitu na radu."