TRG PORTARATA

Praznik rada u Puli: 'Situacija je alarmantna; Hrvatska nema ništa osim turizma'

01.05.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. na Trgu Portarata svečano je obilježen Međunarodni praznik rada, a čelnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić ocijenila je kako po pitanju radničkih prava situacija u RH nije zadovoljavajuća

Govoreći o trenutnom stanju rada i radničkih prava u Hrvatskoj rekla je kako je situacija zabrinjavajuća jer "gotovo sto tisuća radnika radi za minimalnu plaću koja ne osigurava egzistenciju radnika, dok 800 tisuća radnika radi za prosječnu plaću koja iznosi svega 930 eura".

"Sve je veći dotok uvoznih radnika kojima je Hrvatska obećana zemlja i koji su spremni raditi za istu ili čak nižu plaću od ove. Istovremeno naši mladi, obeshrabreni zbog nepotizma i korupcije, ostavljaju svoje domove i odlaze iz Hrvatske", naglasila je Cvitić. Dodala je kako radnici, umorni od nepravdi i stanja koje traje predugo, svojom nespremnošću da se bore za svoja prava dodatno potiču poslodavce na loš odnos prema njima.

"Ovo je alarmantna situacija koja ukazuje na neuspjeh našeg sustava i potrebu za hitnim djelovanjem. Radnici su srce našeg društva i zato bi sve institucije ove države trebale raditi na tome da se radnička prava poštuju, da su uvjeti rada primjereni, a da radnici dobiju pravednu naknadu za svoj rad od koje se može dostojno živjeti", poručila je Cvitić.

Županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić istaknuo je primjer Njemačke koja, kako je rekao "ima i turizam i poljoprivredu i industriju, dok Hrvatska nema ništa osim turizma".

"Imamo propalu industriju i propalu poljoprivrednu proizvodnju. Hvalimo se sve manjim dugom državnog proračuna, koji se dobrim dijelom puni i putem PDV-a, odnosno potrošnje, ali dokle tako", upitao se Buršić.

Močenić: Svaki čovjek zaslužuje dostojanstvo

Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić istaknula je veliku važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši kako je upravo na Trgu Portarata četvero sugrađana različite nacionalnosti poginulo u demonstracijama, tražeći svoja radnička prava.

  • +19
Pula: Obilježavanje Praznika rada na trgu Portarata Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

"U našem gradu prije 103 godine dogodila se tragedija i napad fašista na ljude koji su samo glasno izvikivali kako imaju pravo na svoje dostojanstvo. I nakon više od 100 godina taj isti glas i dalje se čuje. Svaki čovjek zaslužuje dostojanstvo, a obilježavanjem praznika rada sa zahvalnošću se prisjećamo početaka borbe za radnička prava", rekla je Močenić.

Dodala je kako "trebamo imati na umu da borbu za napredak i poboljšanje moramo i sami nastaviti kako bi ostvarili bolje sutra u kojem će svaki radnik moći dostojanstveno živjeti od svoga rada."

"I nakon toliko godina moramo ponovno govoriti o dostojanstvu svakog čovjeka i radnika", poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.