POZIV BEOGRADU

Milanović rekao Pupovcu da ne lupeta, Srbiji 'nacrtao' što mora učiniti ako želi u EU

01.05.2023 u 14:42

Bionic
Reading

Ako Srbija želi u Europsku uniju, mora uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak i pritom izrekao svoje ocjene o jučerašnjem sastanku hrvatskog premijera s premijerkom Srbije

"Srbija ako želi u Europsku uniju, mora prekinuti ovu vrstu odnosa s Rusijom, mora. Mora uvesti sankcije", rekao je hrvatski predsjednik novinarima nakon obilježavanja Međunarodnog praznika rada u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Poručio je Beogradu da rat u Ukrajini traje više od godinu dana, a da se oni još nisu izjasnili "gdje su".

Predsjednik Milanović je dodao da se njega smatra rusofilom, ali premijer (Andrej Plenković) "najnormalnije se nalazi i kuje nekakve velike, ali dosta nejasne planove s ljudima koji su ruska platforma u Europi", rekao je. Tim riječima komentirao sastanak premijera Andreja Plenkovića sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić u Banskim dvorima u nedjelju.

  • +24
Zoran Milanović obilježio Praznik rada u Tvornici kulture Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

"Brnabić je glasnogovornica, ona je kurir gospodina Vučića. Naravno, ja to ne podcjenjujem, ali treba znati tko igra kakvu ulogu", dodao je Milanović i pozvao Srbiju da prestane "lupetati o etničkom čišćenju u Hrvatskoj". Srbijanska premijerka rekla je u listopadu prošle godine da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja Srbiji, a u svibnju da je Hrvatska etnički očišćena. Brnabić je u nedjelju sudjelovala na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. SNV "ne predstavlja Srbe u Hrvatskoj", to je "prevara" i "nije reprezentativna ustanova", rekao je Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

"Žigmanova je Vučić uzeo kao neku gestu, ali u stvari mu ne treba jer ima većinu bez 20 Žigmanova. Plenković je Pupovčev talac i obrnuto. To u politici nije dobar odnos", dodao je Milanović, govoreći i o izborima. Istaknuo je kako je u 12. izbornoj jedinici, od ukupnog broja pripadnika srpske manjine, glasovalo (samo) njih 13 tisuća, a 10 tisuća glasova otišlo je zastupniku srpske nacionalne manjine i predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu.

“Koliki je to postotak? To je kao da je za mene kao predsjednika Hrvatske, za mene je glasalo preko milijun ljudi, što mi se čini kao neki minimum, a recimo red veličine, to je kao da je za mene u Hrvatskoj glasalo 170, 180 tisuća ljudi, to je jako tanka priča”, istaknuo je Milanović i poručio Pupovcu da nije pravi predstavnik Srba u Hrvatskoj.

  • +15
Andrej Plenković i Ana Brnabić Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

“Želiš partnerstvo, onda ok, predstavljaš se kao predstavnik Srba, nisi to, to sam puno više ja nego ti, ali (...) samo budi pristojan”, poručio mu je i dodao da mu je dosta više Pupovčevog “lupetanja” u Hrvatskom saboru.

“Užasna nesigurnost, gomila netočnosti, broj stradalih u Jasenovcu, etničko čišćenje, to slušamo od Pupovca u Saboru. Mene to smeta, ako mene to smeta, onda smeta svakog prosječnog, liberalnog Hrvata, a takva je većina”, rekao je dodavši da su to su gluposti, a Pupovcu poručio da “ne lupeta više”.

Milanović je komentirao u ponedjeljak najavljeno povećanje plaća od 1. siječnja, istaknuvši da je dobro primiti veću plaću, ali da je rješenje poreznog rasterećenja u smanjivanju mirovinskih doprinosa kratkovidan potez.

“Dobro je primiti malo veću plaću, posebno s obzirom na rast cijena hrane, jer hrana u budžetima velike većine ljudi čini veliki udio. (...) Jedino, što naravno, gdje god odrežeš, negdje će faliti u nekom trenutku”, rekao je Milanović u izjavi novinarima na proslavi Praznika rada u Tvornici kulture. Osvrnuo se na najavu ministra rada i mirovinskog sustava, da će porezno rasterećenje ići u smjeru smanjenja mirovinskih doprinosa.

“Smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina preniska u postotku na prosječnu plaću, (...), to je isto kratkovidan potez”, istaknuo je Milanović. Komentirao je i položaj stranih radnik, istaknuvši da se ne radi optužbama za one koji se bogate na njima, već o tome da bi strani radnici trebali imati ista prava kao i hrvatski radnici.