nisu ni razgovarali

Novom predsjedniku stižu čestitke iz cijelog svijeta, no ne i ona s Kaptola: Bozanić i Milanović imaju povijest loših odnosa

08.01.2020 u 14:37

Bionic
Reading

'Jučer sam odgovarao na poruke, razgovarao s ljudima u Europi, svijetu...', kazao je Zoran Milanović u utorak. Među njima se nije našao zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je pet godina ranije odmah nakon izbora telefonski čestitao Kolindi Grabar Kitarović

Hoće li i kada čestitati izabranom predsjedniku, iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije na upit tportala poslan u utorak ujutro do zaključenja teksta nisu odgovorili.

No, jedno je službena čestitka, a drugo je eventualno telefonski poziv. Kad je, naime, Grabar Kitarović pobijedila na izborima prije pet godina, kardinal Bozanić telefonski joj je čestitao odmah u ponedjeljak.

'Nakon što sam Vam u ponedjeljak telefonskim putem čestitao na izboru, ovime Vam i pismom u svoje osobno ime te u ime Zagrebačke nadbiskupije izražavam čestitke što ste u nedjelju, 11. siječnja 2015. godine, izabrani za predsjednicu Republike Hrvatske', napisao je Bozanić tog siječnja 2015., četiri dana nakon izbora.

S obzirom na to da nam Kaptol nije odgovorio, iz Milanovićeva kruga doznajemo kako Bozanić nije nazvao izabranog predsjednika, niti je stigla službena čestitka.

Tu je izuzetak dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je već u ponedjeljak u propovijedi čestitao izabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Nešto kasnije nego Kolindi Grabar Kitarović čestitala je Milanoviću i Hrvatska biskupska konferencija, na čelu sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem.

Oni su u srijedu prijepodne poslali pismenu čestitku, dok su pet godina ranije to učinili odmah drugo jutro poslije izbora.

Čak su i Ivi Josipoviću prije deset godina čestitali drugi dan od izbora. Tada se Kaptol, kao i tijekom ovih predsjedničkih izbora, indirektno svrstao uz jednog kandidata.

Bozanić je, naime, primio tadašnjeg oponenta Ivi Josipoviću - Milana Bandića, između dva kruga predsjedničkih izbora.

Bozanićeva uranjena božićna čestitka Grabar Kitarović

Ovaj put, također je s Kaptola poslana poprilično jasna poruka, doduše prije prvog kruga izbora na kojima su glasači desnog centra i desnice imali dva jaka kandidata, Miroslava Škoru i Kolindu Grabar Kitarović. Kardinal Bozanić tada je poslao poruku iz koje je bilo jasno koga Kaptol podržava.

Bozanić je tako aktualnoj predsjednici čestitao Božić uz fotografiju s nekog srdačnog susreta nekoliko dana ranije nego inače. Čestitka s Kaptola stigla je u petak, dva dana prije prvog kruga izbora, nekoliko sati prije početka izborne šutnje.

Ranijih godina Bozanić je predsjednici čestitke slao na sam Badnjak, što znači da je 2019. uranio čak četiri dana. Taj Bozanićev potez izazvao je negativne komentare među angažiranim vjernicima i pojedinim katoličkim komentatorima, pa se stekao dojam da su praktični vjernici za Škoru, a crkveni vrh za kandidatkinju HDZ-a.

  • +14
Zagreb: Nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio misu polnoćku Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Izostanak ili kašnjenje čestitke Zoranu Milanoviću sigurno za početak nije dobar znak ispružene ruke buduće suradnje. Bozanić i Milanović tijekom njegova premijerskog mandata nisu imali ni približno intenzivan i srdačan odnos kao što vrh Katoličke crkve ima s vladama HDZ-a.

Kako su Milanović i Bozanić ranije surađivali? Loše!

Tijekom Milanovićeva premijerskog mandata odnos je u najveću kušnju došao 2012., kad je kao premijer propustio doći na misu za domovinu, koju tradicionalno u crkvi Svetog Marka predvodi kardinal Bozanić.

To se pretvorilo u pravu medijsku trakavicu. Iz Vlade su tada slali signale da se to ne može interpretirati kao nepoštovanje i negativna poruka vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj te da je Milanović najavio svoj izostanak Bozaniću nekoliko dana ranije. No, tu su se opet zapetljali. 'Premijer ima redovitu komunikaciju s kardinalom Bozanićem i dosad su se nekoliko puta sastali, na neutralnom terenu, ni u Banskim dvorima, ni na Kaptolu', kazali su tada medijima sugovornici iz Vlade.

Koliko su česti ti sastanci, koji je to neutralan teren, zašto su tajni, pitali su se novinari.

Medijske pretpostavke natjerale su 'zakopčani' Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije da se oglasi podužim priopćenjem u kojem demantiraju informacije da se Bozanić i Milanović toliko često sastaju. Napali su i Vladu i SDP što nisu sami demantirali te informacije.

'Zar je moguće da se nitko iz Vlade Republike Hrvatske, ni iz Socijaldemokratske partije Hrvatske, koji se izrijekom spominju kao izvori, nije oglasio i opovrgnuo te tvrdnje? Ako za te tvrdnje postoje izvori, konkretni ljudi, zašto ih se ne spomene?', pisalo je u neobično otvorenom i oštrom priopćenju iz Nadbiskupije.

Iste godine Milanović je bio na božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali. Tada je predmet razmimoilaženja bio spolni odgoj koji je Milanovićeva vlada ugurala u škole. Predvodeći božićnu misu, Bozanić je ponovno pozvao na dijalog o zdravstvenom odgoju koji vjernici, rekao je, žele, ali se 's pravom boje da se njime utire put rodnoj ideologiji' koja proturječi kršćanskom svjetonazoru i antropologiji, čiji je temelj čovjek, stvoren kao muško i žensko.

Rekao je kako je nedavna inicijativa biskupa da se o toj temi razgovara ostala bez odgovora, a da vjernici 'ne žele ideologiju koja mijenja istinu o čovjeku'. 'Jedino što mogu reći je da su naše namjere dobre i plemenite. Ne kažem da možda neki put u tom nastojanju da se učini dobro i plemenito čovjek ne pogriješi, ali vjerujem da radimo pravu stvar', kazao je Milanović.

  • +36
Novi hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, održao govor Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Glas o antagonizmu između državnog vrha i vrha Katoličke crkve stigao je 2013. čak do Vatikana, iz kojeg su poslani signali da se pokušaju ispeglati znatno narušeni odnosi.

Ne treba zaboraviti i braniteljski šator u Savskoj 66, koji je bio trn u oku Vlade Zorana Milanovića, što je isticao i tijekom sučeljavanja za predsjedničke izbore. Bozanić je branitelje u šatoru dignutom ispred Ministarstva branitelja posjetio u prosincu 2014.

U svibnju 2015. pobunjeni branitelji sukobili su se s interventnom policijom, a sve se prelilo i na crkvu svetog Marka preko puta Banskih dvora, gdje su se prosvjednici sklonili.

'Ja ni dan danas ne znam što su ti ljudi htjeli. To nisu nikakvi branitelji. To je militantna skupina veterana koja je išla rušiti vlast. Dva puta sam ih primio kao premijer, u Vladi i u ministarstvu. I onda su navalili na žene policajke od 60 kila', kazao je Milanović na sučeljavanju na RTL-u.

Dubrovački biskup Uzinić u svojoj je čestitki Milanoviću naveo dio njegova pobjedničkog govora.

'Koristim priliku dok govorim o ovom novom putu za našu domovinu čestitati našem novom predsjedniku, koji je između ostalog u svom pobjedničkom govoru rekao i ovo: ‘Ja od danas radim posao i živim posao drukčije od ovoga do sada’. Rekao je da želi krenuti novim putem. Želim doista njemu da ustraje na tom novom putu. Uz tu želju, naravno, želim da i cijela naša domovina krene novim putem, putem koji će biti put koji nam je pokazao Isus Krist, a to je put mira, ljubavi, zajedništva, služenja, put koji ne stavlja u središte sebe i svoj interes nego se stavlja na raspolaganje i služenje drugima', kazao je Uzinić.

Hoće li i odnos Milanovića i Bozanića krenuti nekim novim putem, tek ćemo vidjeti.