DRAMA OKO NEDOLASKA NA MISU

Bozanić i Milanović se tajno sastaju na neutralnom terenu?

27.06.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Trakavica oko nedolaska premijera Zorana Milanovića na misu povodom Dana državnosti ponukala je Banske dvore da makar neslužbeno izglade odnos Vlade i Kaptola te poručuju: Milanović je kardinalu Bozaniću najavio svoj nedolazak

Novi list neslužbeno doznaje kako je Milanović o nedolasku nekoliko dana ranije izvijestio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je tu misu predvodio.

Kako bi spriječio da se njegov nedolazak tumači kao poruka Crkvi ili kao zahlađenje odnosa između Vlade i Kaptola, Milanović je, otkrivaju njegovi suradnici, odlučio najaviti kardinalu da ga u ponedjeljak neće biti na spomenutoj misi. Njegov se nedolazak stoga, tvrde u Vladi, ne može interpretirati ni kao nepoštovanje ni kao negativna poruka vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj.


'Premijer ima redovitu komunikaciju s kardinalom Bozanićem i dosad su se nekoliko puta sastali, na neutralnom terenu, ni u Banskim dvorima, ni na Kaptolu', kažu sugovornici Novog lista iz Vlade, dodajući da će to biti praksa i dalje, odnosno da će Vlada i Crkva i dalje normalno surađivati na pitanjima od zajedničkog interesa.

U intervjuu RTL-u Milanović je, na sam Dan državnosti, objasnio da je na misu za domovinu mogao ići onaj tko je od ministara vjernik i želi moliti za domovinu. Upravo je zato i sjednica Vlade, prvotno planirana za 10.30 sati, pomaknuta na 11 sati da bi svatko tko želi, uključujući i predsjednika Ivu Josipovića, stigao i na misu i na Vladinu sjednicu. U spomenutom intervjuu Milanović je dodao i da u crkvu ide za Božić 'iz nekog osjećaja bliskosti s građanima' te da je prije tjedan dana bio na misi u Miljevcima 'jer je to mala sredina, zbog poginulih'.

Upravo je to, kažu Milanovićevi suradnici, premijerova filozofija: Dan državnosti je državni praznik koji nema nikakve veze s Crkvom i zato nema razloga da on kao premijer bude na misi, a druga su stvar vjerski praznici, odnosno Božić i Uskrs.