sukob interesa

Novaković o slučaju Karamarko: Nadam se da odluka Ustavnog suda neće onemogućiti vođenje postupaka

10.07.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković poručila je kako u ovom trenutku Povjerenstvo ne može komentirati odluku Ustavnog suda o tužbi Tomislava Karamarka odnosno implikacije te odluke na vođenje postupaka koji su pred Povjerenstvom s obzirom da iz objavljenog zapisnika nije vidljivo obrazloženje iste

Nataša Novaković je poručila da u ovom trenutku Povjerenstvo ne može komentirati odluku Ustavnog suda, s obzirom da iz objavljenog zapisnika nije vidljivo obrazloženje iste, komentirala je za N1 predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odluku Ustavnog suda o tužbi Tomislava Karamarka, odnosno implikacije te odluke na vođenje postupaka koji su pred ovim povjerenstvom. U povjerenstvu se nadaju da im odluka neće onemogućiti vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja.

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda, a predmet se vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova.

Povjerenstvo je, pak, u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, sudjelujući o raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om, bio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja obnašanja dužnosti. Karamarko je, konstatiralo je Povjerenstvo, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko niz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

Novaković je sredinom ovoga lipnja govorila o mogućim posljedicama upravo ovakve odluke Ustavnog suda rekavši kako ovisno o tome kakva će odluka biti može utjecati ne samo na predmet Andreja Plenkovića nego i na sve ostale ukoliko bi išla u smjeru da bi se Povjerenstvu onemogućilo da vodi postupke povodom načela.

'Onda bismo doista imali problem jer imamo pedesetak predmeta vezanih uz načela. Vidjet ćemo kada odluka bude tu', rekla je tada Novaković.

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, govorili su 13. lipnja sugovornici Jutarnjeg lista bliski Ustavnom sudu, značilo bi da je Povjerenstvo za sukob interesa pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti. I to ne samo u slučaju Karamarko, nego i u nizu prethodnih slučajeva u kojima je utvrdilo da su državni dužnosnici povrijedili načela djelovanja, među kojima su najsvježiji slučajevi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića.