NA ZAHTJEV OPORBE

Saborski Odbor za Ustav u četvrtak će raspravljati o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.06.2019 17:50
  • Objavljeno 26.06.2019 u 17:50
Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U središtu političkog rada Hrvatskog sabora u četvrtak bit će sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na kojemu će se na zahtjev trećine članova toga saborskog Odbora, raspravljati o pitanju funkcioniranja neovisnih nadzornih tijela u Republici Hrvatskoj s naglaskom na odlučivanje o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Oporbeni zastupnici Odbora zatražili su spomenutu raspravu potaknuti zahtjevom premijera Andreja Plenkovića da se iz odlučivanja o njegovoj ulozi u aferi Hotmail izuzme predsjednica Nataša Novaković jer je, kako je obrazložio, bila zaposlena u HUP-u koji je financirao i Ivica Todorić, zbog čega je ocijenio da je u sukobu interesa. Oporbenjaci u tome vide politički pritisak na Povjerenstvo i odugovlačenje u donošenju odluku kako se ne bi utvrdilo da je Plenković u sukobu interesa.

Na dnevnom redu Odbora naći će se i zahtjev sindikalne inicijative za raspisivanje referenduma '67 je previše', za što je skupljeno više od 750 tisuća potpisa. Odbor bi trebao donijeti odluku o tome da Vlada treba prebrojati i utvrditi broj pravovaljanih potpisa, a potom, kada od Vlade dobiju odgovor, ponovno odlučivati hoće li referendumsko pitanje slati Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti.

Članovi Odbora raspravljat će i o Nacrtu Kodeksa o etičkom djelovanju zastupnika u Hrvatskom saboru.

Na plenarnoj sjednici Sabora zastupnici će u drugom čitanju razmotriti Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti koji će se osigurati neprekidno održavanje jedinstvenog državnog sustava motrenja stanja atmosfere i hidrosfere od interesa za Hrvatsku te uspostaviti jedinstveni sustav upozorenja na vremenske i hidrološke nepogode, osim u dijelu koji se odnosi na provedbu mjera obrane od poplava.

Raspravljat će i o konačnim prijedlogom Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim se olakšava dobivanje hrvatskog državljanstva na način da za njegovo stjecanje neće biti potrebno znanje hrvatskog jezika, pisma, kulture i društvenog uređenja.

Zakonom o policiji pojednostavit će se podnošenje Izvješća o radu policije te će se omogućiti prijem u policiju sa završenom trogodišnjom školom, a s europskom regulativom uskladit će se Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!