pritisak na vladu

Njemački sindikati za ponedjeljak najavili 'zajedničku industrijsku akciju', počinje štrajk javnog prijevoza

23.03.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Dva glavna njemačka sindikata u četvrtak su najavili štrajk koji će pogoditi javni prijevoz širom zemlje, a obuhvatit će međugradske i lokalne vlakove, kao i autoceste i zračne luke

Sindikati EVG i Verdi najavili su za ponedjeljak tzv. zajedničku industrijsku akciju, koja dolazi nakon brojnih prethodnih štrajkova koji su posljednjih mjeseci pogodili sve dijelove njemačkog gospodarstva.

"Bit će ozbiljnih kašnjenja, pa čak i prekida transportnih usluga u svim pogođenim područjima diljem zemlje", rečeno je.

Verdi je pozvao svoje članove u sedam njemačkih pokrajina da napuste zračne luke i svoja radna mjesta u lokalnom javnom prijevozu.

  • +19
Prosvjed liječnika u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Sachelle Babbar / Zuma Press / Profimedia

Štrajkom se namjerava povećati pritisak na vladu i lokalne vlasti uoči trećeg kruga pregovora koji počinje u ponedjeljak.

Sindikat Verdi zahtijeva povećanje plaća od 10,5 posto i najmanje 500 eura više mjesečno za radnike u javnom sektoru.

Prije dva dana su u osam njemačkih saveznih pokrajina štrajkali liječnici javnih bolnica kako bi povećali pritisak tijekom pregovora o kolektivnim ugovorima,  dok bi u ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja trebao biti održan danas.

Sindikat liječnika Marburški savez za oko 50.000 liječnika u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plaća stopi inflacije od 10 posto te dodatno povećanje od 2,5 posto.