PLATITE SAMO ONO ŠTO STE POTROŠILI

Nitko vam više neće smjeti naplatiti opomenu zbog neplaćanja

27.06.2012 u 16:31

Bionic
Reading

Vlada je izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača Saboru predložila da po hitnom postupku zabrani bankama i svim ostalim trgovačkim društvima da građanima naplaćuju opomene zbog neplaćanja računa koje su iznosile i do 300 kuna

Nove izmjene Zakona o zaštiti potrošača zabranjuju naplatu opomena zbog neplaćanja računa svim trgovcima, a to su svi oni koji nastupaju na tržištu: banke, javna poduzeća, telekomunikacijske kompanije itd.

Dakle, ako građanin kasni s plaćanjem računa, primjerice banci, ona može izvijestiti građanina o iznosu koji je on dužan platiti i na taj iznos ima pravo dodatno naplatiti zateznu kamatu koju određuje HNB, no nema više pravo naplatiti slanje opomene.

'Opomene banaka kreću se od 20 kuna za prvi mjesec kašnjenja plaćanja, preko 100 kuna za drugi mjesec, do čak 300 kuna. Te opomene slale su se čak i ako građanin kasni s plaćanjem samo tri ili četiri dana, što se može smatrati i zlouporabom', rekli su nam u Ministarstvu gospodarstva.


Kažu da je do ove izmjene zakona došlo uslijed brojnih pritužbi potrošača i jer se opomena počela smatrati ugovornom kaznom kojom trgovac naplaćuje nešto što nije privredio. 

Inače, zabranjena je i naplata izdavanja računa, osim ako se ti računi ne izdaju za nestandardne usluge. 

Provedbu ovog zakona od stupanja na snagu kontrolirat će državni inspektorat, a kazne za zlouporabu bit će od 15 do 100 tisuća kuna.