PRVA ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA

NATO 'pomirio' predsjednicu i premijera

31.03.2015 u 10:10

  • +4

Svečano obilježavanje 6. obljetnice ulaska RH u članstvo NATO-a

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Po prvi puta od stupanja na dužnost predsjednice RH premijer Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović ovjekovječeni su na zajedničkom događanju. Na obilježavanju šeste godišnjice primanja Hrvatske u NATO Milanović i Grabar Kitarović našli su se u Saboru rame uz rame

Mir i sigurnost, poštivanje ljudskih prava i demokracija ne smiju se uzimati zdravo za gotovo, istaknuli su u svojim govorima predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović na obilježavanju šeste obljetnice ulaska Hrvatske u NATO održanom u Saboru. Milanović je rekao da NATO funkcionira kao klub država koje imaju neke zajedničke stvari te koje su imale svoje uspone i padove.

'Nikada ne smijemo zaboraviti da se za to teško borilo i da se to može izgubiti za treptaj oka. I zato je važno kakve vrijednosti propagiramo, kako odgajamo djecu. Ono što je moja poruka je da to nikada ne uzmemo zdravo za gotovo; za to se borilo, za to se ginulo... ljudska prava bila su nešto o čemu se sanjalo i za što se išlo u zatvor', kazao je Milanović.

Napomenuo je da su današnji političari prva generacija političara u Hrvatskoj koja u ovoj novoj, suvremenoj Hrvatskoj nije suočena s takvim stvarima. 'Kada to osvijestimo, onda ćemo shvatiti da oni pod zastavom Muhameda i bilo koga drugoga koji su spremni žrtvovati svoj i tuđi život da bi ostvarili nešto, što je nama danas neshvatljivo, da su to također ljudi i da treba naći načina da im se priđe.'

Grabar Kitarović navela je u svom obraćanju da se mir i stabilnost ne postižu samo oružjem. 'Mir i stabilnost ne postižu se samo oružjem, ne postižu se samo puškama i naoružanjem... postižu se isto tako predanim radom, ali i srcem', naglasila je, dodavši da pripadnici hrvatskih kontingenata u operacijama NATO-a imaju to u sebi.

Bivši predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Josse Lello
naglasio je da je Hrvatska stup stabilnosti u regiji, dodavši da je ove godine i dvadeseta godišnjica Daytonskog sporazuma te da još nije došlo do potpune integracije u EU i NATO.

'Današnje okruženje je vrlo problematično i treba nam snažan zapadni Balkan koji će se okrenuti budućnosti i biti dio zajedničkog odgovora na izazove koji su pred nama. Treba nam vaša potpora jer danas smo suočeni s nizom izazova bez presedana, a oni su relevantni i za vas i vašu regiju', naglasio je Lello.

Iako do sada nisu pretjerano komunicirali u javnosti, predsjednica i premijer su uoči početka obilježavanja obljetnice razmijenili nekoliko rečenica i pozirali fotoreporterima, a nakon završetka svečanosti Milanović je Grabar Kitarović srdačno potapšao po ramenu.

Podsjetimo, prvi susret premijera i predsjednice dogodio se, također u Saboru, na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost sredinom ožujka. No tada je, navodno zbog Milanovićeve intervencije, izbjegnuto zajedničko fotografiranje dvoje najviših državnih dužnosnika.

Iako je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bila prvi njihov službeni susret, javnost je ostala uskraćena za zajedničke fotografije. Uobičajeno je da fotografi i snimatelji poprate početak sjednice koja se održavala u Saboru uz jake sigurnosne mjere, no tportal je tada doznao iz izvora bliskih Uredu predsjednice da je na zahtjev Zorana Milanovića to zabranjeno te da je i službenom fotografu onemogućeno da ih zajedno fotografira. Dok je predsjednica izrazila svoje razočaranje tom odlukom, premijer je prokomentirao da 'nije gazda ni u Vladi, a kamoli u Saboru' te ocijenio da je fotografiranje - nebitno.