PROMETNA NESREĆA U MAĐARSKOJ

Nastavlja se suđenje Čačiću, očekuje se i presuda

21.06.2012 u 07:20

Bionic
Reading

Nakon dvomjesečne pauze na Županijskom sudu u mađarskom Kaposvaru, suđenje prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću ulazi u samu završnicu. Optužen za dvostruko ubojstvo iz nehaja, u prometnoj nesreći koja se dogodila početkom 2010. godine, Čačić danas očekuje dodatna vještačenja i iskaze dva zadnja svjedoka prije donošenja presude

Mađarsko pravosuđe bilo je zaustavilo suđenje Radimiru Čačiću na dva mjeseca zbog propitivanja njegovog diplomatskog statusa. Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da Čačić nema imuniteta izvan hrvatskih granica, te se suđenje danas nastavlja. Očekuje se da će prometni vještaci dopuniti svoje analize, a za svjedoke su pozvana i dvojica vatrogasaca koja su prva stigla na mjesto nesreće, no njihov dolazak dan prije suđenja nije bio potvrđen.

Ako ne bude dodatnih dokaznih prijedloga, time bi suđenje Čačiću trebalo doći do kraja, odnosno do završnih riječi tužiteljstva i obrane te izricanja nepravomoćne presude. Hoće li mu sutkinja presuditi već sutra – nije vjerojatno, ali ni nemoguće, posebno ako se na klupi za svjedoke ne pojave vatrogasci.

Čačić nakon jučerašnje sjednice Vlade nije htio komentirati nastavak suđenja, a na pitanje o eventualnoj presudi rekao je: 'Sud će odlučiti, to nije na meni.'

Inače, Večernji list iz mađarskih medija prenosi izjavu sutkinje koja je rekla da je u donošenju pravorijeka neće ometati odnos Hrvatske i Mađarske u slučaju Ine i Mola te je poručila da će presudu donijeti prema svojoj savjesti.

Čačiću, prema mađarskim zakonima, prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora. U nekoliko navrata rekao je da će se povući iz politike ako ga pravomoćno osude na zatvorsku kaznu, ali i da ostaje u Vladi ako kazna bude uvjetna. Stav premijera Zorana Milanovića po tom pitanju još nije poznat.

Podsjetimo, Čačić je optužen za izazivanje prometne nesreće na autocesti prema Budimpešti u siječnju 2010, u kojoj su poginule dvije osobe. On tvrdi da je brzinu vožnje prilagodio teškim vremenskim uvjetima, kiši i magli koje su, po njemu, bile glavni uzrok nesreće. Dvojica vještaka bila su u kontradikciji zbog čega su danas pozvana da ponovno iznesu svoje još detaljnije analize.