PRVI INCIDENTI

[FOTO/VIDEO] Europride u Beogradu: Organizatori zadovoljni unatoč incidentima, evo što kažu o otrovnoj atmosferi

17.09.2022 u 13:53

Bionic
Reading

U Beogradu se danas poslijepodne održala šetnja u okviru Europridea, ali su već oko podneva počeli prvi incidenti s protivnicima. Do 15 sati, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, zbog narušavanja javnog reda i mira u Beogradu, priveli su 31 osobu

Velik broj pripadnika interventne policije formirao je živi zid ispred Ustavnog suda gdje su se okupili pripadnici LGBT zajednice i građana. Povorka je krenula oko 17.30 sati, po kiši i uz glazbu. Nešto prije 19 sati šetnja je simbolično završena kada je zastava duginih boja stigla na stadion Tašmajdan, na kojem se večeras održavaju koncerti.

Sudionici su planirali do stadiona Tašmajdana stići Bulevarom kralja Aleksandra no policija ih je zaustavila velikim kordonom i preusmjerila kod Crkve sv. Marka, javlja Tanjug.

Na stadionu je počeo koncert nastupom skupine 'Drag queen' a zabava bi trebala potrajati do ponoći.

  • +29
Povorka ponosa Europride 2022. u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Okupljeni su nosili zastavu socijaldemokratske stranke Europe, zastave u duginim bojama, Europske unije te pojedinih zemalja EU, ali i jednu srpsku zastavu, dodaje agencija.

Osim goleme zastave u duginim bojama, nosili su i transparente s porukama 'Hoću prava, a ne gej premijerku', '#StandWithUkraine' i 'Moja mama me voli, get used to it' (navikni se na to).

Na Europrideu je bila i Milica Đurđić, partnerica premijerke Srbije Ane Brnabić.

Goran Miletić, jedan od organizatora Europridea u Beogradu, rekao je za RTL Danas da su incidenti bili relativno mali. 'Policija je odlično radila svoj posao, nema nikakvih problema', kazao je. Otrovnu atmosferu u javnosti objasnio je eurofobijom i ksenofobijom u jeku rata u Ukrajini, a poznato je da Vladimir Putin ima puno ljubitelja u Srbiji.

Američki veleposlanik u Srbiji Christopher R. Hill na Twitteru je objavio kako je ponosan što je danas šetao Beogradom u znak poštovanja ljudskih prava.

Jake policijske snage bile su raspoređene radi osiguranja povorke. MUP je odobrio povorku, ali novom trasom od Ustavnog suda do Tašmajdana gdje će se održati koncert, a ne od Narodne skupštine do Kalemegdana što je bila ruta koja je zabranjena prije nekoliko dana.

Protivnici Pridea gazili su LGBT zastavu i gađali policiju i novinare bocama. Nekoliko desetaka huligana krenulo je iza 17 sati niz Beogradsku ulicu, uz baklje i pogrdno skandiranje protiv sudionika Europridea. U Bulevaru oslobođenja došlo je do obračuna prosvjednika i policije. Bačeni su suzavac i dimne bombe, a policija je gađana bakljama i topovskim udarima, javlja Nova.rs.

Ministarstvo unutarnjih poslova poslova upozorilo je da neće tolerirati nikakvo nasilje na ulicama Beograda, a ministar Aleksandar Vulin izjavio je da će prema svakome tko bude kršio javni red i mir biti primjenjena sva zakonom dozvoljena sredstva.

  • +67
Parada ponosa Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

U blizini zgrade RTS-a dvije djevojke prišle su desničarskim prosvjednicima kako bi ih fotografirale, a jedan je potom izletio iz mase i krenuo ih udarati po glavi, javlja novinarka Nove.rs koja je vidjela incident. U tom trenutku policija nije osiguravala taj dio prosvjeda. Nakon napada, djevojke su upjele doći do policijske patrole i dati izjavu, nakon čega im je rečeno da se udalje, prenosi N1.

Dvojica protivnika Pridea uhićena su nakon što su bocama gađali automobile, psovali okupljene novinarske ekipe i ušli u raspravu s policijskim službenicima.

Tijekom prijepodneva izopćeni pravoslavni svećenik Antonije pogodio je bocom u trbuh i snimatelja N1. Incident je prijavljen policiji koja je od snimatelja uzela podatke.

Do sukoba protivnika Europridea i policajaca došlo je u blizini Skupštine Srbije. Izopćeni monah Antonije je najprije izdvojen iz mase, a potom je uveden u policijsku maricu, javlja N1.

Europride: Brnabić je rekla da se povorka može održati

Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je u subotu da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

Kako se navodi u priopćenju tisućama aktivista na trasi povorke, koja će krenuti od Narodne skupštine, priključit će se brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Portal Nova.rs objavio je u subotu posljiepodne da je nakon diplomatskih napora u pregovorima Europske unije i kabineta predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, postignut dogovor po kome će Europride povorka biti dozvoljena.

Izvor: tportal.hr

Kompromisno rješenje po kome će beogradski Europride biti omogućen nastalo je nakon napora europske povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli, koja se osobno angažirala prilikom pregovora s predsjednicom vlade, prenijela je Nova.rs.

Helena Dalli je trenutno u Beogradu, kao i brojni dužnosnici iz Europske unije, koji su zajedno došli da podrže ovogodišnji Europride i ostvarivanje prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u subotu da će svi biti sigurni tijekom održavanja Europridea te da tijekom proteklog tjedna nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizirani u srpskoj prijestonici.

U Srbiji već danima vlada atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu prednjače desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije tri tjedna najavio je će Europride biti otkazan ili odgođen, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Vučićevu odluku o otkazivanju Europridea kritizirali su među ostailim i SAD i EU.