KOMENTAR BORISA JOKIĆA

'Biće prava frka ako pederi izađu na ulice': Kako je Vučić Povorku ponosa uspio pretvoriti u još jednu lutkarsku predstavu

Boris Jokić
Boris Jokić
Više o autoru

Bionic
Reading

Prema liberalnim zapadnim 'partnerima' i beogradskim elitama Aleksandar Vučić pokazuje jedno, prema tradicionalno-nacionalističkim krugovima drugo lice. U toj lutkarskoj predstavi sve su strane marionete i potencijalne žrtve opasne politike koja nema snage i volje odrediti se prema sadašnjosti i budućnosti

'Biće prava frka ako ovi pederi izađu na ulice!' osma je rečenica taksista koji me krajem prošlog tjedna vozio iz beogradske zračne luke Nikola Tesla prema centru grada u kojem se održavala europska konferencija o učenju. Prije spominjanja Europridea sažeto je obradio kaos zbog građevinskih radova, inflaciju, rat u Ukrajini te pohvalio hrvatske policajce i carinike koji su 'normalni, bre, ljudi u odnosu na one Mađare koji celo vreme drve onu stvar'. Revijalan i ugodan ton sve do spominjanja događaja koji će se odigrati ove subote na ulicama uvijek zanimljivog i živog glavnog grada Srbije. 'Nameću nam svoje zapadne bolesti' – nastavljao je energično – 'a vlast to odobrava. Kad je video da se narod diže, onda zabrana. A dotle ga, Miloše, primaj u...'

Ležernost i otvorenost Beograda posebno su vidljivi u ranu jesen, kada se život i dalje prelijeva na asfalt i obale Dunava i Save. Grad je to koji ima širinu i u čijoj se vrevi lako izgubiti na način da te nitko ne pita tko si i odakle si. Za grad takve veličine dovođenje u pitanje održavanja povorke pripadnika LGBTIQ zajednice može se učiniti sitnim, da ne kažem malograđanskim. Svi oni koji su dočekali jutra u nekom od beogradskih klubova i restorana znaju da se radi o jednoj od najliberalnijih prijestolnica – New York, Berlin, Amsterdam i ne baš daleko od toga Beograd. Naposljetku, Povorka ponosa je pod patronatom vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, nakon početnih nemira, godinama održavana bez značajnijih incidenata. Čemu onda sada zabrane?

  • +5
Parada ponosa u Beogradu 2021. Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Vučić je inicijalno pozdravio događaj na europskoj razini kao pozitivno kretanje za Srbiju pa naprasno najavio zabranu istoga u jednom od svojih posljednjih dramatičnih televizijskih obraćanja. Paradoksalno, u istom je nastupu kao novu - staru mandatarku vlade predstavio Anu Brnabić, a koja s partnericom, što je nedosanjani san srpske LGBT zajednice, ima sina. Obrazac u kojem se istovremeno pokušava sjediti na više stolica predsjednik Srbije primjenjuje u svim 'neugodnim' situacijama. Tako npr. istovremeno igra na dva mala gola s Europom i SAD-om s jedne, a s Rusijom i Kinom s druge strane. Sličan obrazac vidljiv je i kada se radi o pravima osoba različite seksualne orijentacije – premijerka države je gej osoba s djetetom, ali povorka je zabranjena. Prema liberalnim zapadnim 'partnerima' i beogradskim elitama jedno, prema tradicionalno-nacionalističkim krugovima drugo lice. U toj lutkarskoj predstavi sve su strane marionete i potencijalne žrtve opasne politike koja nema snage i volje odrediti se prema sadašnjosti i budućnosti.

Možda najveća lutka na koncu je Ana Brnabić jer, premda ima (prividnu) moć upravljanja društvom, za zajednicu kojoj pripada ne čini gotovo ništa. Zanimljiv će to biti subotnji odraz u ogledalu nje i partnerice Milice Đurić nakon 12 godina veze i uz još jednu zabranu šetnje svojim gradom. Jednako velika uloga u lutkarskoj predstavi redatelja Vučića pripada patrijarhu Porfiriju jer on istovremeno poziva na osudu zajednice koja traži ista prava kao svi mi heteroseksualni, a svoje sljedbenike, svjestan mogućih posljedica, priziva miru i nenasilju prema pojedincima koji su drugačiji po toj identitetskoj osobini. Egida 'bolesni su, ali ne tucimo ih' u povijesti je donijela samo loše. Ako dođe do nemira, u raspletu predstave velik dio odgovornosti bit će i na toj strani.

  • +7
Vučić na sajmu vina u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Izazivanje nemira i strasti osnovna su namjera Aleksandra Vučića. Sve što se događa oko Europridea dimna je bomba kojom se privremeno maskiraju puno ozbiljniji ekonomski i politički problemi. Iskorištena je ona da se dodatno potaknu podjele i sukobi kao temelji opstanka politika koje nemaju sadržaj ni hrabrost zauzeti određenu poziciju. Kost bačena da se glođe oko nje.

'Nego prijatelju – pustimo te gejeve, ima li kod vas mleka i šećera?' rekao je Miloš dok smo se približavali Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.