(ne)poželjan poslodavac

Nakon štrajka u Zagrebu doznajemo kolike su plaće komunalaca u drugim gradovima - jedan se posebno ističe

03.02.2023 u 06:25

Bionic
Reading

Koliko zarađuju radnici i vozači u komunalnim tvrtkama u Hrvatskoj, pitanje je koje se nametnulo nakon prošlotjednog štrajka u zagrebačkoj Čistoći. Tportal je dobio brojke od komunalnih tvrtki iz najvećih gradova u zemlji

Podsjetimo, prošlotjednom obustavom rada i pregovorima sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga postignut je dogovor oko dodatka Kolektivnom ugovoru (KU), ali ne samo u Čistoći.

Osnovica će tako u dva navrata biti povećana za ukupno osam posto u bruto iznosu, a uz to je dogovoren niz različitih dodataka, kao i povećanje materijalnih prava po različitim osnovama, o čemu smo izvijestili u srijedu.

Prosječna neto plaća, prema riječima Davora Vića, šefa Čistoće, iznosila je u siječnju za komunalne radnike 990 eura, a za vozače 1240 eura. Ova informacija izrečena u jeku prosvjeda razjarila je radnike te su novinarima pokazivali platne liste s plaćom od oko 720 eura. No prosječna plaća je jedno, a pojedinačna nešto drugo.

Valja podsjetiti na to da je Čistoća u srpnju 2022. godine, u odgovoru na jedan novinarski upit, navela da prosječna neto plaća komunalca bez prethodnog radnog staža, koji ima prebivalište u Zagrebu i nema uzdržavanih članova obitelji te s uključenim prijevozom i dodatkom za topli obrok iznosi 5512 kuna (732 eura). Za vozače s istim statusom bila je 6372 kune (846 eura).

Koliko će prosječna plaća komunalnog radnika i vozača iznositi nakon što na snagu u cijelosti stupi dodatak KU, upitali smo Mariju Kaltak iz sindikata Čistoće, sudionicu pregovora s Upravom.

'Ta brojka ovisi o puno faktora - od broja godina staža kod poslodavca, ukupnog broja godina do broja uzdržavanih članova i još nekoliko faktora, tako da nemam taj podatak', kazala je Kaltak.

I dok na društvenim mrežama jedni pozdravljaju povećanje plaća radnicima koji u svim vremenskim uvjetima obavljaju težak fizički posao, drugi upozoravaju na činjenicu da će sve to povećanjem cijene komunalija platiti građani. Osobito su ogorčeni zaposlenici u privatnom sektoru, čije su plaće ispod hrvatskog prosjeka, ali i oni kojima je povišica godinama misaona imenica.

U Holdingu i sindikatu nadaju se da će većim plaćama privući ljude za rad na terenu jer su natječaji stalno otvoreni, ali odaziv je slab. I dok su zagrebačke ulice i gradilišta preplavljeni dostavljačima i građevinarima iz Nepala, Indije, Bangladeša i Filipina, u zagrebačkoj Čistoći, kako nam je potvrdila Kaltak, nema nijednog.

  • +2
Čistoća Split Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Jesu li plaće u zagrebačkoj Čistoći u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj više ili niže te ima li u njima radne snage iz dalekih zemalja, odgovore smo zatražili u komunalnim tvrtkama deset najvećih gradova. Do zaključenja teksta, nakon deet dana čekanja, odgovor nismo dobili samo iz osječkog Unikoma. Valja napomenuti da se u svim komunalnim tvrtkama, sukladno KU, radnicima isplaćuju božićnice, uskrsnice, regresi i darovi za djecu čiji iznosi variraju od grada do grada.

Preko tisuću eura neto plaće imaju tek radnici i vozači u Splitu. Tako je prosječna neto plaća vozača u prosincu prošle godine iznosila 1549 eura, a komunalnog radnika 1383 eura.

Iz splitske Čistoće naveli su da na osnovicu plaće idu svi dodaci s obzirom na staž, rad na državni praznik i u nedjelju, prekovremeni sati i ostali dodaci koje radnici imaju temeljem Kolektivnog ugovora. Svi oni imaju plaćene troškove prehrane od 55,30 eura mjesečno, troškove prijevoza te stalni mjesečni neoporezivi dodatak u iznosu od 66,36 eura.

  • +30
Prosvjed radnika Čistoće Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

U riječkoj Čistoći navode da prosječna plaća radnika na prikupljanju otpada iznosi 664,63 eura neto, a vozača kamiona 773,87 eura. Ističu da imaju pravo na nagradni dodatak na plaću u iznosu od 66,36 eura mjesečno ako su zadovoljili kriterije uspješnosti i prisutnosti na radu te da se u istom iznosu isplaćuje naknada za topli obrok i troškove prijevoza u visini mjesečne karte javnog gradskog prijevoza. U Rijeci, kao ni u Splitu, nema zaposlenih stranih radnika.

U Velikoj Gorici odgovaraju da prosječna primanja komunalnog radnika sa svim ostalim materijalnim pravima (prijevoz, prehrana, mjesečna nagrada…) iznosi oko 810 eura. Vozači pak primaju oko 940 eura. Napominju da njihovi radnici rade samo u prvoj smjeni te da se spomenuti prosjek odnosi na prošlu godinu i da će sukladno novom Kolektivnom ugovoru za 2023. godinu osnovica rasti za dva posto, stalni dodatak s 13,27 na 55 eura, uz rast koeficijenata radnika na odvozu i vozača. To, istaknuli su, za njih predstavlja povećanje primanja u iznosu od nekih 70 eura mjesečno. Ni u Velikoj Gorici nemaju strane radne snage, ali dodaju da je nisu ni trebali.

Nepalci u Varaždinu

U varaždinskoj Čistoći radnik bez radnog iskustva i uzdržavanih osoba zarađuje u prosjeku 820,90 eura, ali to je bez dodataka za rad u smjenama, rad noću, na dane blagdana, praznika ili neradne dane te bez prekovremenog rada na koji imaju pravo. Vozači iz iste kategorije, dakle bez iskustva, uzdržavanih osoba i svih dodataka, primaju 1026,91 euro. U Varaždinu su imali potrebe za stranom radnom snagom i pronašli su je u Nepalu.

U slavonskobrodskom Komunalcu naveli su da je prosjek za sve djelatnike u prosincu prošle godine bio 651,05 eura neto, za radnike na odvozu otpada 589,37, a za vozače 692,39 eura. Međutim dodaju da je trenutno u proceduri povećanje plaća svim djelatnicima te da se najveće povećanje planira za one s najnižim primanjima.

Pulska Herculanea ističe da mjesečni prihod njihovih vozača bez radnog iskustva i uzdržavanih članova, u slučaju prosječnog fonda od 176 radnih sati, iznosi 1040 eura bruto, a primanja iznosača otpadaka bez radnog iskustva i uzdržavanih članova iznose 933 eura bruto. Dodaju da svi radnici imaju plaćene putne troškove, osigurani su im neoporezivi primitci u iznosu od 33 eura mjesečno te imaju prava na dodatke za prekovremeni rad, rad noću i vikendima, blagdanima i smjenski te rad u otežanim uvjetima. Kod njih, kao ni u Slavonskom Brodu, nema stranih radnika.

Iz karlovačke Čistoće odgovorili su da prosječna neto plaća komunalnog radnika s dodacima za topli obrok i prijevoz iznosi 766,10 eura, a vozača s dodacima 821,19 eura. Strane radnike nisu angažirali, a kada imaju potrebu za njima, rješavaju to putem ponude Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iz zadarske Čistoće navode da vozač s pet godina staža i dva uzdržavana člana, na bazi 174 sata rada uz naknadu za prijevoz od 82,68 eura i za hranu od 59,16 eura, mjesečno primi 927,46 eura neto, a radnik s istim stažem i brojem uzdržavanih članova primi 798,61 eura neto. Stranih radnika nemaju, a nisu ih ni tražili.

  • +6
Zagreb: Interventni odvoz otpada na Splavnici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL