rade za manji iznos

Hrebak: Bjelovarskim komunalnim radnicima plaće će rasti više nego zagrebačkima

30.01.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Radnicima bjelovarskih komunalnih tvrtaka Komunalca i Vodnih usluga plaće će u prosjeku rasti više od 13 posto, među ostalim i zato što neki od njih rade za manji iznos od minimalne propisane plaće za ovu godinu, a gradonačelnik ističe da će im plaće rasti više nego zagrebačkim kolegama

To je istaknuto na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak na odlagalištu otpada Dolinama, u blizini Bjelovara, gdje je predstavljen novi stroj za obradu otpada, takozvani kompaktor.

Stroj je vrijedan 482 tisuće eura te je 60 posto financiran novcem iz Fonda za zaštitu okoliša, a 40 posto ravnomjerno je podijeljeno između Grada Bjelovara i tvrtke Komunalca.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je na konferenciji za novinare održanoj tom prigodom da će novi kompaktor uvelike pridonijeti učinkovitom zbrinjavanju otpada na odlagalištu Dolinama te da je novi stroj dio investicijskog ciklusa vrijednog 15 milijuna eura i da zamjenjuje radni stroj koji je u pogonu više od 30 godina.

Spomenuo je i povećanje plaća za djelatnike komunalnih tvrtki Komunalca i Vodnih usluga, koje će, istaknuo je, biti veće od onih o kojima su se dogovorili radnici zagrebačke Čistoće, a na novinarski upit potvrdio je da riječ o povišici višoj od 13 posto.

“Ovdje moramo reći i da razmišljamo o povećanju cijena usluga Komunalca i Vodnih usluga zbog inflatornih pritisaka. Naime, naša komunalna poduzeća imaju među najnižim cijene usluga u Hrvatskoj i te cijene nisu se mijenjale još od 2011. godine, a u tom periodu rasli su brojni troškovi”, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Najavio je da će gradskim zaposlenicima, ali i zaposlenicima gradskih ustanova plaće u prosjeku rasti tri posto ove godine te dva posto iduće godine.

Predsjednica Uprave Komunalca Ivana Jurković-Piščević rekla je da su njezina vrata radnicima uvijek otvorena te da razumije teške uvjete u kojima rade.

Direktor Vodnih usluga Ivan Ivančić objasnio je da će morati vrlo vjerojatno korigirati cijene vode zbog visokog troška električne energije. Naime, voda se za bjelovarske korisnike crpi iz stotinjak metara dubokih bunara te obrađuje i prepumpava preko Bilogore, a sve to zahtijeva velike količine električne energije.

“Samo prošle godine, u periodu od početka poskupljenja struja sve do stupanja na snagu mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje krize, naši računi za struju skočili su za 2,7 milijuna kuna, što je otprilike deset posto godišnjih prihoda. Do tada nam je godišnji račun za struju iznosio oko dva milijuna kuna. Samo s te osnove riječ je o velikom povećanju troškova, bez utjecaja povećanja plaća zaposlenika”, rekao je direktor Ivančić.

“Ako poskupljenja i bude, gledat ćemo na to da usluge Komunalca i Vodnih usluga i dalje budu, ako ne najjeftinije u Hrvatskoj, onda sigurno među najjeftinijima u Hrvatskoj”, poručio je gradonačelnik Hrebak.

sve osim nogometa

Učitavanje...