kriza u stranci

Pernar: Napuštam Živi zid i s kolegama osnivam novu stranku. Ako treba, kandidirat ću se za predsjednika!

06.06.2019 u 10:20

Bionic
Reading

Nakon što je u četvrtak u 10 sati istekao rok koji je jedan od čelnika Živog zida Ivan Pernar dao Vladimiri Palfi za podnošenje ostavke on je na tiskovnoj konferenciji potvrdio svoju namjeru da napusti stranku te najavio predsjedničku kandidaturu

'U 11 sati na konferenciji za medije izlazim iz Živog zida, kao i kolega Bunjac. Kolega Sinčić donio je konačnu odluku koja je bila i očekivana, po još jedan put stao je na stranu svoje supruge. Interes stranke, volja članstva i mišljenje javnosti nažalost su mu nebitni. Što se tiče dijaloga koji sada zagovara, i on sam zna da ga već godinama nema i to zbog osobe čija se ostavka danas traži', objavio je Pernar.

U izjavi medijima u Saboru u 11 sati Pernar je rekao kako mu je Palfi odgovorila da namjerava nastaviti vladati Živim zidom te da ne misli podnijeti ostavku. Rekao je i da je pokušao razgovarati s predsjednikom stranke Ivanom Viliborom Sinčićem i objasniti mu kako stoje stvari, ali da je on između svoje supruge Vladimire Palfi i stranke izabrao suprugu i time stavio vlastiti interes iznad interesa stranke.

Što se tiče Sinčićeva poziva da se kriza riješi razgovorom, Pernar je poručio da s Vladimirom Palfi nema razgovora.

'S jedne strane ja volim Vladimiru, volim i njega, ali ljubav je jedno, a vladanje strankom i njena samovolja su drugo. Nadao sam se da će on postati predsjednikom stranke, što dosad nije bio jer je ona vladala, no on je ostao ne biti predsjednik stranke', rekao je Pernar.

Pernar je najavio osnivanje nove stranke, za koju kaže da je namjerava osnovati s kolegama. Nakon nekog vremena rekao je da zašto bi išao osnivati novu stranku ako već postoji jedna koja ima novac od njegova mandata i koja ga želi za predsjednika, no na pitanje novinara znači li to da ponovno odlazi u Abecedu demokracije, koja je zahvaljujući njegovu manevru nekoliko mjeseci bila parlamentarna stranka, nije dao konkretan odgovor. Zato je najavio mogućnost kandidature za predsjednika 'ako je to potrebno'.

Uvjeren je kako će Vladimira Palfi uskoro aktivirati svoj saborski mandat, čime će prestati mandat njezinom zamjeniku Branimiru Bunjcu, za kojega Pernar tvrdi da će također izaći iz Živog zida.

  • +38
Ivan Pernar Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nedugo prije Pernarove objave priopćenjem se oglasio i Sinčić. On je naveo kako se u kratkom vremenu u medijima pojavila velika količina informacija i emocija te kako on kao najodgovornija osoba u stranci ima obavezu prema biračima, javnosti i članovima postupati zrelo i trezveno.

'Sljedećih šest dana inzistirat ću na seriji sastanaka s kolegama na svim razinama u stranci te do završetka tih sastanaka neću donijeti nijednu stranačku odluku. Kriza u stranci rješava se dijalogom, a ne ultimatumima', piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Živi zid posljednjih nekoliko dana obilježava najveći sukob od njegova osnivanja, a jedan od čelnika i najprepoznatljivijih članova Ivan Pernar prijeti njegovim napuštanjem. Temelj svađe je propali dogovor o tome tko bi trebao otići u Bruxelles nakon što je stranka osvojila jedan mandat na europskim izborima.

  • +12
Živi zid Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema odredbama zakona, u Bruxelles bi trebao ići Sinčić jer je od kandidata koji su izborili više od deset posto glasova na listi Živog zida osvojio najviše glasova. Predizborni plan dijela vrha stranke koju predvode Sinčić i Palfi bio je da u Europski parlament ode glavni tajnik Tihomir Lukanić, bez obzira na broj preferencijalnih glasova. No taj je plan pokvario Branimir Bunjac, koji je bio drugi po broju osvojenih glasova te bi u slučaju odustajanja Sinčića on bio taj koji bi po zakonu trebao otići u Europski parlament. Da bi Lukanić mogao otići za eurozastupnika, Bunjac bi se morao odreći svog mandata, što on nije želio učiniti, pa je zato Sinčić odlučio da u Bruxelles ode sam.

Dodatno se stvar zaoštrila jer Bunjac tvrdi da Palfi želi aktivirati svoj mandat u Hrvatskom saboru kako bi zbacila njega s te dužnosti. On je, naime, u Sabor ušao kao njezina zamjena.