rupa u zakonu

Državna revizija DORH-u prijavila Abecedu demokracije, stranku koju je Pernar manevrom uveo u Sabor

20.01.2019 u 19:51

Bionic
Reading

Manevrom zastupnika Živog zida Ivana Pernara Abeceda Demokracije bili su parlamentarna stranka nekoliko mjeseci. A zbog rupe u zakonu, u četiri godine porezne obveznike stajat će milijun i pol kuna. Financijska izvješća te stranke - doznaje Dnevnik Nove TV - bila su sumnjiva i za Državnu reviziju. Pa su sve proslijedili DORH-u.

Predsjednik stranke Abeceda demokracije na prošlim parlamentarnim izborima dobio je 26 glasova. Nemaju nijednog saborskog zastupnika, a financirani su više od milijun kuna.

Plaća ih zahvaljujući se Ivanu Pernaru. U Abecedu je ušao dok su trajale unutarstranačke borbe u Živom zidu. Krajem 2016. uveo je u Sabor. Ali se vrlo brzo vratio u Živi zid. Izjave ne daje.

Novac - prema zakonu - ostao je Abecedi demokracije, jer je u trenutku konstituiranja Sabora Pernar bio njihov zastupnik. Pred kameru Dnevnika stao je glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić.

Na pitanje ide li taj novac prema njima kaže: ''Ma ne. Pa mi imamo svoje financije i svoje revizije. Svi ti nalazi državnih su javno obavljeni, tu nema ništa sporno.''

Ali - ipak ima. Državna revizija pročešljala je financije Abecede. Dnevnik Nove TV doznaje - sumnjaju na kažnjiva djela.

''Državni ured za reviziju dostavio je Državnom odvjetništvu, uz izvješće o obavljenoj reviziji i dokumentaciju, vezanu uz nepravilnosti, u iznosu 91.104 kuna. Revizori su utvrdili da za navedene rashode stranka nema dokumentaciju, iz koje bi se mogla utvrditi vrsta i količina obavljene usluge, te za rashode reprezentacije - koga su ugostili'', priopćili su iz Državne revizije.