ŠAMARA SVE REDOM

Nakon Hrvatske Reding napala Francusku

26.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Prosječni hrvatski promatrač mogao bi lako steći dojam, slijedom recentnih medijskih izvještaja, da europska povjerenica Viviane Reding ima na svojoj agendi samo jednu stavku, točnije punu i brzu primjenu europskoga uhidbenog naloga u hrvatskim zakonima. No svježe vijesti iz Bruxellesa lako demantiraju taj očito površni dojam i jasno upućuju na gusti raspored povjerenice za pravosuđe

Naime, francusku javnost je na kronični problem romske manjine, koji se još neslavno vuče iz doba Sarkozyjevih čistki i brzopoteznih izgona, veoma nespretno podsjetio aktualni ministar unutarnjih poslova, Manuel Valls. Dotični je za radio France Inter izjavio da Romi 'imaju način života koji je u suprotnosti s našim' te da to ima značiti 'da bi se trebali vratiti u Rumunjsku ili u Bugarsku'. Dodao je da je 'iluzorno smatrati da će problem romske populacije riješiti samo kroz integraciju'.

Izjava je, sasvim očekivano, naišla na čitav niz reakcija u Francuskoj, točnije, na osudu iz redova civilnog sektora te na potporu konzervativnog miljea koji očito drži da je brza ekspulzija najefikasniji način rješavanja tzv. romskog problema.

Domaćoj publici možda će biti najzanimljiviji istup povjerenice Reding. Svoju reakciju na France Info je započela konstatacijom da takve opaske upućuju na predizbornu atmosferu: 'Kad se ne želi govoriti o važnim stvarima, kao što su proračun i dugovi, govori se o Romima.' No ne radi se tu o novom terenu za revnosnu povjerenicu koja, prema procjenama, također gaji visoke ambicije za nadolazeće europske izbore 2014. Ona je već 2010. prozivala Nicolasa Sarkozyja zbog izgona Roma i izvela usporedbe s metodama iz Drugoga svjetskog rata. Komisija je tad prijetila sankcijama Francuskoj zbog nepoštivanja odredbe o slobodnom kretanju pojedinaca na prostoru Unije. Pariz je tad i izmijenio zakon da bi se bolje uskladio s europskim pravilima o ekspulziji građana Unije.

Podsjetila je na fond od 50 milijardi eura koji nije iskorišten iako je Francuska potpisala nacionalnu strategiju o integraciji Roma. Prema stavu povjerenice, taj novac očito ne stiže tamo gdje je najpotrebniji, do općina u kojima su primijećeni problemi.

Agencije podsjećaju na sve veći broj rušenja romskih kampova posljednjih mjeseci u Francuskoj, pored Lillea, Lyona, Marseillesa, i to tek nekoliko mjeseci prije no što se granice u potpunosti otvore za bugarske i rumunjske državljane 1. siječnja 2014.

Francuska vlada zasad čvrsto stoji uz svog ministra te njegove tvrde mjere te je preko glasnogovornice izrazila svoju potporu. Tvrdi da se ministar s tim pitanjem odlučno obračunava, istovremeno sa 'čvrstinom, budući da bijeda nije način života', no i s 'humanošću', budući da se Romima nudi pristup 'smještaju, radu i školovanju' kada je to moguće, a 'povratak u domovinu' tek je jedna iz palete mjera.

Limitirano iskustvo Hrvatske u komuniciranju s europskim institucijama upućuje da bi romski problem u Francuskoj trebao dobiti brzi nastavak.