UKIDANJE VIZA ZA EU

Najlošije ocjene Albaniji i BiH, najbolje Makedoniji

26.05.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Europska komisija predstavila je izvješće o tome koliko zemlje zapadnog Balkana ispunjavaju kriterije za ukidanje viza, a u njemu je najbolje ocjene dobila Makedonija, a najlošije Albanija i BiH

Prema izvješću koje nije službeno objavljeno, već se nalazi na internetskoj stranici Europske inicijative za stabilizaciju (ESI), jedino Makedonija, koja je dobila status kandidata za EU 2005., ispunjava sve potrebne uvjete da bi se njezinim građanima omogućila putovanja u Europsku uniju bez viza, prenosi HRT.

Kriteriji uključuju sigurnost identifikacijskih dokumenata, pitanja ilegalne imigracije uključujući readmisiju, javni red i sigurnost, vanjske odnose i temeljna prava, navodi se u izvješću, koje je prenijela Hina. Srbija i Crna Gora, prema izvješću, ispunjavaju većinu kriterija. Najniže ocjene dobile su Albanija i BiH, dok Kosovo nije uvršteno u ocjenjivanje.

Bruxelles već dulje želi potaknuti kontakt ljudi s tim zemljama, ali neke zemlje članice odbijaju prebrzo liberalizirati vizni režim, ponajprije zbog straha od ilegalne imigracije. Članice bi trebale Komisiji dati mišljenje o izvješću, nakon čega bi na prihvaćanje trebale dobiti konačno izvješće.