SINDIKATI DAJU PODRŠKU?

Mrsić najavio novu sistematizaciju plaća u javnom sektoru

23.03.2015 u 13:01

Bionic
Reading

Vlada je prošlog tjedna u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, s Konačnim prijedlogom zakona, te Prijedlog zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, s Konačnim prijedlogom zakona. Najavljuju se duboki rezovi zbog traženja Europske komisije, a Vlada do kraja travnja mora predati plan reformi koje misli provesti do kraja ove godine, javlja HRT

O tome su u emisiji Hrvastkog radija Poslovni tjednik govorili ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, Bernard Jakelić iz Udruge hrvatskih poslodavaca i Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Prvim se prijedlogom zakona do 31. prosinca 2015. produljuje primjena uskrate isplate postotnog uvećanja koeficijenata složenosti poslova, odnosno uvećanja plaća za 4, 8 i 10 posto nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža za 2015. godinu. Drugim se prijedlogom zaposlenima u javnim službama uskraćuje isplata godišnje nagrade za božićne blagdane (božićnice) i regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2015.

Ministar Mrsić rekao je da u proračunu tih sredstava nema. 'Vrijeme je da se dogovorimo sa sindikatima. S dijelom smo se uspjeli dogovoriti, a s dijelom nismo. Pregovori još traju. Isplata toga dovela bi do proboja na plaćama. Nekomu bismo morali uzeti, ali komu?', rekao je Mrsić.

Sindikati u javnom sektoru kontinuirano pokušavaju zaštititi kolektivne ugovore, rekao je Novosel. On smatra da možda od samog početka Vlada vodi krivu politiku. 'Da je Vlada tada zajedo sa sindikatima i poslodavcima sjela i sve stavila na stol, sve račune, prihode i rashode, danas bi bilo manje tenzija. Teško je prihvatiti realnost da sredstava nema, kada istodobno vidimo da niz sredstava ide na neki drugi način', poručuje Novosel.

Poslodavci se zalažu da se s proračunom postupa racionalno. 'Takve mjere su se trebale činiti u prvih 100 dana. Potrošli smo puno vremena, a bilancu smo sveli na neke vatrogasne mjere kojima pokušavamo spasiti što se spasiti da', rekao je Jakelić.

On se osvrnuo i na neisplatu plaća. Rekao je kako je velika odgovornost Vlade i aktualne vlasti, da bude prva koja poštuje hrvatske propise i vodi računa o ispunjavanju ugovornih obeza. 'Uvijek se prvi prozivaju privatnici i objavljuju liste srama. Bilo bi lijepo vidjeti listu srama državnih tvrtki', smatra Jakelić.

Također, istaknuo je da se samo govori o potrošnji i kako smo potrošili novac, ali ne i kako ga stvoriti. 'Model zaduživanja je potrošen. Dokument 'Ispravak makroekonomskih neravnoteža', koji je Europska komisija uputila Vladi, sadržava sve što bi trebalo napraviti', poručuje Jakelić.

Ministar Mrsić je rekao kako ni u izbornoj godini Vlada neće raditi ništa ispod stola. 'U tijeku su pregovori oko jubilarnih nagrada. Potrebno je samo malo dobre volje', rekao je Mrsić.

'Nama nije u cilju smanjiti plaće u državnom i javnom sektoru, koje su ionako male. Gledajući broj ljudi, o tome treba postaviti čvrste temelje, a jedna je zakon o plaćama, gdje bi bila jednaka plaća za jednaki rad. Vjerojatno bi se vratili u platne razrede, koji su bili i prije. Ali prejudicirati da moramo smanjiti plaće ili otpustiti toliko ljudi je prerano', poručuje Mrsić.

U sustavu je da bi trebalo ugovoriti i varijabilni dio plaća odnosno nagrađivanje i kažnjavanje radnika. Sindikati se s time slažu.

'Vlada, sindikati i poslodavci spremni su za reforme. Jedno je što misli i kaže Europska komisija, ali mi među sobom moramo dogovoriti što mislimo napraviti', zaključio je ministar Mrsić.