TEŠKO JE BITI PROROK...

Moderno božićno drvce posvađalo Bruxelles

03.12.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Tisuće ljudi potpisale su peticiju protiv apstraktne svjetlosne instalacije koja je zamijenila tradicionalno božićno drvce na središnjem trgu u centru Bruxellesa

Više od 11 tisuća potpisa sakupljeno je u online peticiji i na stranici na Facebooku. Nezadovoljni su ponuđenom novotarijom. Kritičari optužuju dužnosnike da su odlučili na ovakvu instalaciju iz straha da ne uvrijede nekršćane, posebno muslimane, ali gradonačelnik odgovara da je sve dio teme 'svjetlo' kojom se ove godina obilježavaju blagdani, piše BBC.

Tradicionalno stablo bora od 20 metara iz šuma u gorju Ardena postavljalo se na centralnom gradskom trgu, Grand Palace. Ove godine zamijenjeno je 25-metarskom konstrukcijom, premda manje pravo božićno drvce također ukrašava trg, poručeno je iz ureda gradonačelnika.
Na internetskim stranicama novo 'stablo' jedno je od pet svjetlosnih instalacija oko Grand Palacea ove godine, koji nude posjetiteljima i priliku da se popnu na vrh u uživaju u pogledu na grad.

Savjetnik za turizam u uredu gradonačelnika Philippe Close kaže da je cilj bio pokazati 'avangardni karakter' Bruxellesa spajanjem tradicionalnog i modernog i učiniti nešto novo.