revizijsko povećalo

Mlađahna načelnica Lovreća muljala je s papirima za stan u Zagrebu. A kako je vodila općinu?

07.02.2020 u 19:02

Bionic
Reading

Općina Lovreć s oko 1700 stanovnika našla se u fokusu javnosti zbog načelnice Anite Nosić. Zbog nepropisnog korištenja subvencija Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), mlada HDZ-ovka morat će vratiti novac u državni proračun, isplatiti banci preostalih 72.000 eura stambenog kredita, ostat će bez načelničkog mandata, a slijedi joj i kaznena prijava zbog nezakonitog upravljanja 'prijestolnicom zapadnih sela Imotske krajine', kako se Lovreć naziva na službenoj internetskoj stranici. A kako je načelnica Nosić upravljala Lovrećem vidi se iz nalaza Državne revizije

Načelnički mandat Anite Nosić započeo je 23. svibnja 2017., a iste godine dobila je u Hrvatskoj poštanskoj banci stambeni kredit od 600.000 kuna, vidljivo je u njezinoj imovinskoj kartici. U studenom 2018., kada je posljednji put ispunila karticu, imala je prebivalište u Lovreću. Mjesec dana kasnije, prijavila se na adresi zagrebačkog stana kod City Centra West. Otad je na dužnosti lovrećke načelnice nezakonito, što je na površinu isplivalo upravo sada, u jeku predizbornog rata u HDZ-u.

Posljednje izvješće o financijskoj reviziji općine Lovreć pokriva 2017. godinu, kada je Anita Nosić odradila prvih sedam mjeseci načelničkog staža. Revizija je trajala od 17. svibnja do 6. rujna 2018. godine, a utvrđene su nepravilnosti u računovodstvu, poslovanju, imovini, prihodima, rashodima te javnoj nabavi.

Nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju odnose se na vođenje poslovnih knjiga te popis imovine i obveza. Utvrđeno je, između ostalog, da se analitička evidencija nefinancijske imovine vodi ručno, da nije pravilno evidentirana vrijednost imovine, da je manjkava evidencija 21,5 milijuna kuna ulaganja u vodovodnu infrastrukturu. Nepravilnosti je bilo i oko evidencije izgradnje mrtvačnice, zemljište na kojem su dva groblja nije evidentirano, neriješeno je vlasništvo 60 m2 prostora općinske uprave, problematična je i evidencija utroška prihoda od komunalne naknade i doprinosa.

Anita Nosić Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

U izvješću splitskog ureda Državne revizije piše da je odlukom načelnice u siječnju 2018. imenovano tročlano Povjerenstvo za popis imovine i obveza, ali u toj odluci nije bilo datuma ni rokova obavljanja popisa, niti dostavljanja izvješća. Povjerenstvo je popisalo dio toga, ali je izostavilo građevinske objekte - komunalne vodne građevine, groblja i mrtvačnica, sportska dvorana, javna rasvjeta, fontana, sportski tereni - u vrijednosti 15,9 milijuna kuna, uredsku opremu i vozilo. Nije sastavljen ni propisani izvještaj, a općini je u konačnici naloženo da napravi cjelovit popis imovine i obveza.

Kuća u kojoj živi načelnica Lovreća Anita Nosić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Koncem 2017. ukupna vrijednost imovine je iskazana u iznosu 25,4 milijuna kuna, a komunalne vodne građevine od 6,9 milijuna kuna općina nije prenijela - iako je to bila dužna učiniti - u vlasništvo javnog isporučitelja vodne usluge, u ovom slučaju Vodovoda Imotske krajine d.o.o., u čijem vlasništvu Lovreć ima 7,3 posto udjela.

Prihodi od 6,06 milijuna kuna bili su za 45 posto viši u odnosu na 2016., s tim da ih uglavnom čine prihodi od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna (4,7 milijuna kuna). U okviru prihoda od imovine evidentirani su samo oni od korištenja mrtvačnice, i to ukupno 10.700 kuna. Ipak, općina nije vodila grobni očevidnik i registar umrlih osoba. Iako je godišnja naknada za grobno mjesto od 190 kuna utvrđena još 2008. godine, općina tu naknadu nije prikupljala.

Glasači HDZ-a, uvijek vjerni stranci Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Oko dva milijuna od ukupno 4,8 milijuna kuna rashoda činili su materijalni rashodi. U mandatu načelnice Nosić donesene su izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture, a njima je planirano održavanje nerazvrstanih cesta (900.000 kn), javne rasvjete (340.000 kn), javnih površina (100.000 kn) i groblja (5.000 kn). Rashodi za sve to bili su 1,13 milijuna kuna, a program nije sadržavao opseg (količinu) poslova održavanja po djelatnostima, što je zakonska obveza.

Plan nabave za 2017. nije donesen, a u prosincu te godine donesen je plan nabave za 2018. U njemu je načelnica, između ostalog, isplanirala i izgradnju fontane planirane vrijednosti 250.000 kuna.

HDZ-ova utvrda

Općina Lovreć prostire se na 105 km2 površine i po zadnjem popisu broji 1699 stanovnika. U njezin sastav ulaze mjesta Lovreć, Opanci, Studenci, Medov Dolac i Dobrinče. Danas su to mahom opustjela mjesta iz kojih mladi u nedostatku radnih mjesta odlaze, a ostaju stariji ljudi. Zašto je to tako, manje-više je svima poznato. Do toga su doveli uvjeti koje su donijeli moderni civilizacijski tokovi i nedostatak radnih mjesta, piše na web stranici općine Lovreć.

A kako dišu glasači općine Lovreć, najbolje se vidi po rezultatima drugog kruga netom održanih predsjedničkih izbora. Čak 869 glasova tamo je dobila Kolinda Grabar Kitarović, dok je Zoran Milanović ušićario 50 glasova.

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Lovreću za Kolindu Grabar Kitarović glasalo je 270, a za Zorana Milanovića 18 ljudi. Birači iz Opanaka HDZ-ovoj kandidatkinji poklonili su 167, a bivšem premijeru sedam glasova. U područnoj školi Dobrinče, predsjednicu u odlasku biralo je 97, a Zorana Milanovića sedam ljudi. U područnoj školi Medov Dolac, kandidat oporbe dobio je svega jedan glas, a HDZ-ova kandidatkinja 84. U osnovnoj školi Studenci, uskoro bivšu predsjednicu je birao 251 mještanin, a budućeg predsjednika njih 17.