neopravdano dizanje cijena

Ministarstvo zbog prelaska na euro angažiralo tajne kupce, provjeravat će drže li se trgovci 'etičkog kodeksa'

22.07.2022 u 20:50

Bionic
Reading

Prema planu tajni kupci provjeravat će jesu li trgovci cijene iz kuna u eure preračunali bez neopravdanih povećanja

Ministarstvo gospodarstva je udrugama za zaštitu potrošača dalo 700 tisuća kuna za ovaj projekt. Posebno odabrani tajni kupci će nadgledati poštuju li trgovci sve što je predviđeno Etičkim kodeksom, koji bi trebao osigurati pouzdanost i transparentnost pri uvođenju eura. O ovoj temi RTL-ov reporter razgovarao je s Natašom Mikuš Žigman, državnom tajnicom u Ministarstvu gospodarstva.

"Tajni kupci su u stvari članovi organizacije civilnog društva. Danas smo potpisali ugovore s 5 civilnih udruga. Odlučili smo se na suradnju s civilnim društvom iz razloga što podaci pokazuju da naši građani imaju visok stupanj povjerenja u organizacije civilnog društva, a i temeljem dobre prakse drugih zemalja koje su uvodile euro kao što su Slovenija i Slovačka. Kroz financiranje njihovih projekata očekujemo da nam pomognu pratiti kretanje cijena i da li se trgovci i pružatelji usluga drže načela etičkog kodeksa", kazala je Žigman.

  • +24
Dvojne cijene u Konzumovim poslovnicama u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

"Ono što mogu učiniti je objaviti informacije iz svojih pregleda trgovina i pružatelja usluga na web stranicama. Ukoliko uoče nepravilnost io tome će moći javno izvijestiti građane i podnose nama izvješće. Ukoliko se uoče učestale nepravilnosti u pomoć zovemo Državnu inspekciju", kazala je.

"Trgovci mogu dobrovoljno pristupiti Etičkom kodeksu, to je za njih besplatno. Etički kodeks jest skup načela za koje očekujemo da će ih trgovci prihvatiti, a bitno se odnosi na to da neće neopravdano dizati cijene zbog prelaska na euro, da će ispravno preračunavati i zaokruživati cijene. Želim reći da nema zaokruživanja cijena prema gore. Uvijek je mogu zaokružiti na niže, ne na više i da će educirati zaposlenike koji su izravno u kontaktu s kupcima kako postupati prilikom prodaje proizvoda", kazala je Žigman.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNB