velika novost:

Vujčić najavio: 'Euri će se moći podizati na bankomatima svih banaka, bez naknade, ali samo u ovom periodu'

21.07.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je 16. sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj te je uvodno istaknuo da je od svih članica EU-a naše društvo najeuriziranije u cijeloj eurozoni

'Ispunili smo dva strateška cilja dublje integracije Republike Hrvatke u EU, ono što smo istaknuli u programu Vlade u prvom i drugom mandatu. To je veliko postignuće koje će se dogoditi nakon devet i pol godina članstva u EU. Proces kovanja eura pripremljen je kvalitetno i s velikim iskustvom dosadašnjeg kovanja kuna, kovnica kuna će taj posao obaviti na vrijeme', rekao je Plenković.

Ministar financija Marko Primorac rekao je kako se zbog uvođenja eura uvodi niz zakonskih izmjena.

U prvoj skupini su zakoni koji se mijenjaju isključivo zbog uvođenja eura i takvih ima oko šezdesetak. U drugoj skupini su zakoni koji se moraju izmijeniti zbog uvođenja eura, ali i prilagoditi neke dodatne segmente. Takvih je dvadesetak, poručio je ministar.

  • +3
16. sjednica Vijeća za uvođenje eura Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Šef HNB-a Boris Vujčić na prezentaciji najvažnijih koraka Hrvatske pri procesu uvođenja eura rekao je kako se još ima iskovati preko 420 milijuna komada kovanica, zbog čega su zaposleni i novi ljudi.

'Nabavit ćemo i 350 milijuna komada euro novčanica. Riječ je o tržišnom procesu. Cijene rastu, da, to svi vidimo, ali ne zbog uvođenja eura', dodao je.

Vujčić je dodao da će se euri moći podići na svim bankomatima, bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju, ali samo u periodu od 15.12. ove godine do 15. siječnja 2023. To je vrlo korisno za manje sredine gdje nema puno bankomata.