STANJE NA GRANICI

Ministar sigurnosti Federacije BIH: Božinovićeve izjave su neozbiljne i populističke

20.10.2023 u 21:25

Bionic
Reading

Prema Hrvatskoj većina migranata stiže iz Srbije i BiH, zbog čega su hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova zatražili snage Frontexa na izlazu iz BiH. Hrvatski ministar Davor Božinović smatra da Frontex nije potreban na teritoriju Hrvatske. Kako se BiH bori s ilegalnim migrantima, RTL-ovom reporteru Mariju Juriču u ekskluzivnom intervjuu otkrio je ministar sigurnosti Federacije BiH Ramo Isak

Upitan kakvo je stanje na granici s Hrvatskom i može li BiH kontrolirati sve nezakonite prelaske, ministar Isak odgovorio je potvrdno. 'Odgovorno tvrdim da granična policija BIH, federalna policija i policija Republike Srpske mogu u potpunosti odgovoriti svim zadacima koje se stavljaju pred njih', kazao je Isak za RTL Danas.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da je problem to što ima ljudi iz zemalja koji dolaze bez viza u BIH zrakoplovom postaju ilegalni migranti i odlaze u zemlje EU.

'Mislim da je to neozbiljna izjava. Mi veoma dobro znamo na koji način i kako dolaze određeni migranti. To su malo populističke izjave da bi na neki način skrenuo pažnju na sebe. To nije točno, mi te informacije nemamo i s njima ne raspolažemo', rekao je Isak.

Upitan znači li to da oni u BiH kontroliraju apsolutno sve one koji zrakoplovima dolaze iz tih zemalja za koje ministar kaže da su problematične, kaže da njihove agencije kontroliraju sve.

  • +21
Davor Božinović u Slunju o migrantima Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Vode se kvalitetne evidencije, provjerava se o kakvim se ljudima radi. Razmjenjuju se operativni podaci, kako između nas tako i između drugih država, tako da su to samo informacije na neki način populističke, ništa drugo'.

Poručio je da policija u BiH odgovori na svaki zadatak.

'Naši policajci dobivaju nagrade od susjednih država jer rade profesionalno. Dakle policajci Bosne i Hercegovine, nebitno je li to Federacija ili Republika Srpska, rade profesionalno i sigurno odgovaraju svojim zadacima kako treba', zaključio je ministar Isak.