VELIKI IZAZOVI

Bivši visoki dužnosnik NATO-a: Europljani u ovom slučaju više neće biti sigurni

20.10.2023 u 20:59

Bionic
Reading

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je Paul Hurmuz, general-bojnik u mirovini, bivši zamjenik direktora Obavještajnog odjela NATO-a. Govoreći o globalnoj sigurnosnoj situaciji osvrnuo se na Europsku uniju i vraćanje graničnih kontrola

'Ne želim biti pesimističan, to može pomoći u sprječavanju terorističkih ulaza i napada, ali nije isključivo rješenje. To je način na koji Vlade zemalja u šengenskom području pokazuju građanima da poduzimaju neke mjere. Situacija je vrlo složena. Riječ je o velikom izazovu, ne samo za obavještajne službe, policiju, redarstvene snage, oni nisu jedini koji trebaju poduzeti mjere da se takva vrsta napada prevenira, opće stanovništvo mora biti svjesno prijetnje i moraju učiniti sve kako bi se obranili od potencijalnih opasnosti', rekao je Hurmuz za Dnevnik HTV-a.

Na pitanje može li se izraelsko-palestinski sukob proširiti na regiju i šire, general-bojnik Hurmuz rekao je kako Hamas od samoga početka želi eskalaciju sukoba. 'Otkad je Hamas planirao terorističku akciju u Izraelu traže horizontalnu eskalaciju sukoba jer im to osigurava da se Hezbolah u Libanonu, Palestinci koji žive na Zapadnoj obali, pa čak i neki pokreti iz Egipta upletu u sukob', istaknuo je.

Napad na Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Danas je Hamas ponudio Izraelu vraćanje zatočenika u zamjenu za prekid vatre. Hurmuz kaže kako je pitanje hoće li SAD ili bilo koja zapadna zemlja prihvatiti pregovore s terorističkom organizacijom. 'Naime, ako se to započne niti jedan građanin zapadne Europe neće biti siguran nigdje u svijetu. Postajemo deviza za razmjenu i pregovore s terorističkom organizacijom. S Hamasom treba biti oprezan. Velika je razlika između vojnih i političkih vođa Hamasa. Političke vođe osuđuju ono što vojska radi - ubijanje ljudi, otmica djece ili starijih', rekao je.

Osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini. 'Ljudi na zapadu znaju da Ukrajinu ne mogu napustiti. Ono što smo vidjeli u protunapadu Ukrajine i svega što se događalo tijekom ljeta pokazalo je da se puno toga nije promijenilo. Riječ je o dugom ratu, Ukrajinci neće odustati od obrane, branit će teritorijalni integritet', zaključio je Hurmuz.