gost dnevnika nove tv

Miletić: Sa strankom Pametno imali smo prijepor, nisu prihvaćali Istru kao samostalnu regiju

31.08.2018 u 21:02

Bionic
Reading

Zbog čega je došlo do pucanja suradnje sa strankom Pametno, što misli o Jakovčićevoj odluci da neće izići na europske izbore, a što o stanju u Uljaniku, u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić

'IDS i stranka Glas nastavljaju dalje suradnju. Nastojat ćemo biti oni koji okupljaju sve one lijeve, liberalne ideje u ovoj zemlji kako bi se mogli suprotstaviti jednom porastu radikalizma, nacionalizma u našoj zemlji. Sa strankom Pametno imali smo prijepor oko regionalne podjele u Hrvatskoj gdje nisu prihvaćali Istru kao samostalnu regiju. To je bio razlog zašto dosad nismo izašli javno s koalicijom, rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Smatra kako je Hrvatskoj potrebna jedna opcija koja će ponunditi građanske vrijednosti, ljudska prava.

'Ono što se danas vraća Hrvatskoj unazad s desnom vladom. Naše liberalne ideje za Hrvatsku imale su prepreke jer je stranka Pametno imala puno ambicija u svim mogućim izborima. Ključni je prijepor bio oko regionalne podjele', kazao je Miletić naglasivši kako Danko Končar apsolutno nikad nije financirao kampanje IDS-a ili neke druge projekte.

Na pitanje je li Ivan Jakovčić odlučio ne ići na europske izbore na pritisak Miletića, stranke ili je to napravio dragovoljno, kazao je: 'To je njegova odluka, mogli ste pročitati njegovo priopćenje koje je danas uputio kako ni na koji način ne želi biti uteg ili šteta stranci koju je toliko godina vodio i stvarao. Poštujem tu njegovu odluku'.

  • +26
Boris Miletić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Dotičući se Uljanika negirao je političku odgovornost kao gradonačelnika Pule za trenutnu situaciju.

'U devetom mjesecu prošle godine uprava je upoznala grad s poteškoćama i odmah smo otišli u Ministarstvo gospodarstva, upoznali tadašnju ministricu gospodarstva, gospođu Dalić. Sve se ovo znalo, i u vladi i u ministarstvu već 12 mjeseci. Hvala da je danas isplaćena plaća, ali jednako tako ću upozoriti da smo od samog starta upozoravali da je ključ rješenja u vladi. Ovo što se danas dogodilo moglo se dogoditi prije 14 dana jer se nikakve okolnosti nisu promijenile. Ljudi ne bi bili u agoniji, ne bi bilo štrajka ni zaustavljanja proizvodnje. Moramo se svi zajedno zapitati zašto je vlada 14 dana čekala, kad je to prvog dana mogla napraviti', dodao je.

Rekao je kako Uljaniku nikada vlada nije dala novac u smislu sanacije dok svim drugim brodogradilištima jest.

  • +7
Brodogradlište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Ako postoji bilo kakva sumnja, javno pred svima pozivam USKOK i DORH neka se sve istraži kako se poslovalo. Postoji li ikakva veza između Uljanika, grada Pule, istarske županije ili IDS-a, kao što neki insinuiraju. Jer jedina snaga s kojom se mi želimo boriti i s radnicima i s Uljanikom je – istina. Nama je stalo do brodogradnje, do Uljanika i do radnih mjesta', istaknuo je Miletić negirajući bilo kakvu vezu između IDS-a i uprave Uljanika.

'Nitko od njih nije bio član niti aktivan u našoj stranci, kao niti u nadzornome odboru. Odbijam bilo kakve insinuacije o upletenosti naše stranke u upravu Uljanika jer svi u Puli znaju da Uljanik nikad nije dozvoljavao da se politika miješa u njihovo poslovanje. Čak i prvi predsjednik Tuđman nije mogao smijeniti Karla Radolovića koji je bio predsjednik uprave. Nalazi IDS-a su uvijek dobili pozitivno mišljenje revizije, naše su financije apsolutno transparentne. Snaga s kojom ćemo mi ići naprijed je snaga istine', poručio je Boris Miletić.