jesu li i oni krivi?

Hoće li Uljanik potopiti i Amsterdamsku koaliciju? Evo što kažu partneri IDS-a...

29.08.2018 u 18:51

Bionic
Reading

Pulski brodogradilišni mastodont Uljanik je na koljenima i upitna je sudbina 4000 radnika. Dok se traži spas za posrnulu tvrtku, mnogi krivce, osim u upravi Uljanika, traže na lokalnoj adresi, u IDS-u, koji od neovisnosti suvereno vlada Istrom. Pitali smo čelnice stranaka Glas i Pametno, koalicijske partnere IDS-a iz tzv. Amsterdamske koalicije, Anku Mrak Taritaš i Marijanu Puljak, smatraju li da postoji IDS-ova krivnja u situaciji oko Uljanika i ako postoji, hoće li to utjecati na odnose u koaliciji

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego posljednjih dana ustrčali su se na sve strane ne bi li pomogli Uljaniku, no postavlja se pitanje je li njihova reakcija zakasnjela jer se mjesecima znalo da tvrtki prijeti krah. IDS-ov dugogodišnji šef i aktualni eurozastupnik Ivan Jakovčić u utorak je kazao kako u ovom krajnje osjetljivom trenutku za Uljanik i cijelu hrvatsku brodogradnju ne želi odgovarati na razna podmetanja i neistine dok se cijeli proces ne završi. Dodao je da je spreman preuzeti odgovornost ako je u nečemu pogriješio.

Anka Mrak Taritaš kaže da se, nakon što su stvari otišle toliko daleko, ne može bez nekakve analize okrivljivati bilo koga.

'Treba vidjeti što se na putu dogodilo i za to svatko treba snositi svoj dio krivnje i odgovornosti. U ovom je trenutku najvažnije i trebamo znati što ćemo dalje s brodogradnjom', kazala je čelnica Glasa.

Mrak Taritaš smatra da u trenutnoj situaciji nije najveći problem jedna, dvije ili tri plaće jer će se ta sredstva čak i pronaći, ali nakon toga ide sljedeća plaća i - što onda? Zbog toga je potrebno odgovoriti na pitanje kakva je budućnost brodogradnje u Hrvatskoj.

'Pitanje je nastavljamo li s brodogradnjom u Hrvatskoj, a ako nastavljamo, kakva će ona biti, no ako ne nastavljamo, onda i to treba reći te zatvoriti srednje škole i fakultete i ne upisivati više djecu na te studije jer toga posla kod nas više neće biti', kaže Mrak Taritaš. Predsjednica Glasa navodi da problem nije jednostavan, ali treba napraviti analizu te vidjeti što dalje. Stava je da, naravno, svatko treba snositi svoj dio krivnje.

  • +5
Amsterdamska koalicija Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na upit ako se nakon analize pokaže da je IDS mogao napraviti više za spas Uljanika, bi li to moglo štetiti Amsterdamskoj koaliciji, Mrak Taritaš nam je kazala da oni s koalicijom idu dalje i da upravo rade na izradi programa.

'Najlakše je nekoga okriviti, a još je lakše okriviti bez dokaza. Prema tome, ne treba unaprijed okrivljavati, nego vidjeti što i kako je te o čemu je točno riječ', poručila je Mrak Taritaš.

I druga koalicijska partnerica iz Amsterdamske koalicije, Marijana Puljak iz stranke Pametno suzdržana je kada se govori o eventualnoj krivnji IDS-a za propast Uljanika.

'Pametno je stranka apsolutno čiste povijesti i namjera, nastala iz potrebe da zaokrene Hrvatsku jer je postojeća politika više nego loša i dovela nas je na dno Europe. Ako bilo tko, pa i naši partneri, snose dio odgovornosti za to, moraju snositi i posljedice. Ako je tako, naravno da sve utječe na unutarkoalicijski odnos. Zato upravo tražimo odgovore i rješenje za postojeću situaciju, o čemu ćemo što prije izvijestiti javnost i naše birače', poručila je Puljak.

  • +9
Radnici Uljanika nastavili štrajk i zahtijevaju ostavku Uprave Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL