nakon osam dana

Štrajkaški odbor obustavio štrajk radnika Uljanika

31.08.2018 u 15:22

Bionic
Reading

S obzirom da su tijekom petka uplaćene plaće za srpanj na račune Uljanikovih radnika, čime je prestao razlog organiziranja i provedbe štrajka započetog 22. kolovoza, Štrajkaški odbor Uljanika donio je jednoglasnu odluku o obustavi štrajka danas u 15 sati, doznaje se u petak iz Štrajkaškog odbora.

Međutim, kao što je u izjavi za novinare potvrdio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko, uvažavajući osjetljivost trenutka i složenost situacije oko opstanka brodogradilišta i svih društava u sastavu Uljanik Grupe, Štrajkaški odbor odlučio je da se neće raspustiti, odnosno da nastavlja s radom, što ne utječe na valjanost odluke o obustavi štrajka.

Štrajkaški odbor je ujedno uputio pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu u kojem se zahvaljuje na podršci, trudu i aktivnostima koji je uložio u problem rješavanja plaće radnika Uljanik Grupe za srpanj.

"Isplatom plaće za srpanj stvorene su tek minimalne pretpostavke za nastavak djelatnosti društava u okviru Uljanik Grupe. Međutim, u idućem razdoblju nama kao predstavnicima sindikata nameću se brojna pitanja u vezi opstanka i restrukturiranja brodograđevne djelatnosti u Puli i Rijeci, na koje uz pregršt kontroverznih informacija i dezinformacija, do današnjeg dana nemamo konkretne odgovore", kaže se u pismu.

Stoga Štrajkaški odbor poziva Horvata na sastanak sljedećeg tjedna na kojem "žele potražiti odgovore i razjasniti sumnje glede programa restrukturiranja i diverzifikacije, kao i uloge strateškog partnera u budućim aktivnostima".

Nakon isplate plaća za srpanj prekinut je štrajk i u Brodogradilištu 3. maj. Štrajkaški odbor 3. maja stavio je štrajk u mirovanje i odgodio prosvjed koji je bio najavljen za ponedjeljak, izjavio je nakon sjednice Kriznog stožera za 3. maj predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović.

  • +15
Radnici Uljanika i dalje prosvjeduju zbog neisplaćenih plaća Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX