PAD ISTARSKOG TEŠKAŠA

Jakovčić: Neću se kandidirati na predstojećim europskim izborima

31.08.2018 u 14:56

Bionic
Reading

IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovičić objavio je u petak da se zbog novih okolnosti koje se događaju u zadnjim tjednima, povezanim s njegovom ulogom u zbivanjima oko Uljanika, neće kandidirati na predstojećim europskim izborima.

Jakovčić na ovaj način, čini se, pokušava sanirati političku i inu štetu.

Ranije tijekom dana stranka Pametno je otkazala koaliciju s IDS-om zbog Jakovčićevih veza s Dankom Končarom. Šefici stranke Pametno Marijani Puljak neprihvatljivo je da je Jakovčić primao novac od tvrtke u vlasništvu Danka Končara (Afarak grupe, op. a.). S obzirom da se Končar spominje kao potencijalni strateški partner Uljanika, Puljak smatra kako je Jakovčić u sukobu interesa te da ne može biti na zajedničkoj listi za EU izbore.

"Iako su sve optužbe na moj račun potpuno besmislene, stvorena je ružna atmosfera koja može samo štetiti IDS-u. Iz tih razloga, neću se kandidirati na predstojećim europskim izborima", izjavio je Jakovčiću priopćenju.

Kazao je kako "zbog novih okolnosti koje se događaju u zadnjim tjednima, iako nedvojbeno orkestriranim, ne želi nikako biti na teret IDS-u, najuspješnijoj regionalnoj stranci u cijeloj Europi, kojoj je posvetio velik dio svog života".

"Uvjeren sam se da će IDS naći najboljeg kandidata koji će nastaviti ovaj izuzetno važan posao, s istom predanošću i istim uspjehom s kojim sam ga ja radio", stoji u priopćenju.

Jakovčić podsjeća da je u prosincu prošle godine obavijestio glavnog tajnika IDS-a i predsjednika Savjeta IDS-a kako nema ambiciju ponoviti mandat u Europskom parlamentu. "Riječ je o dužnosti koja, ako se uzorno obavlja, zahtjeva nevjerojatnu količinu energije. S druge strane, smatram da sam postigao u ovom mandatu puno više nego što sam na početku očekivao", dodaje.

  • +17
Sva lica Ivana Jakovčića Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Međutim, ističe Jakovčić, predsjedništvo IDS-a smatralo je da sam "kao najproduktivniji zastupnik od njih 751, koji je u EP-u uspio realizirati brojne inicijative i odnijeti nekoliko važnih pobjeda, snažan i idealan kandidat za još jedan mandat u Europskom parlamentu".

"Prihvatio sam odgovornost prema svojoj stranci te bio spreman na moguću kandidaturu", rekao je Jakovčić.