smirene strasti

Uljanikovcima sjedaju plaće na račune, u ponedjeljak odluka o prekidu štrajka

31.08.2018 u 10:23

Bionic
Reading

Nakon što su radnici Uljanika prošli ulicama Pule u još jednoj prosvjednoj šetnji, vratili su se u krug brodogradilišta, a predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko izjavio je kako je plaća uljanikovcima počela sjedati na račune. Navodno bi svi trebali dobiti plaće do 13 sati ovisno tko je u kojoj banci.

Kazao je i da bi u ponedjeljak Štrajkaški odbor donijeti službenu odluku o prekidu štrajka dok radnici Uljanika počinju od ponedjeljka normalno raditi.

"S obzirom da plaće nisu još svima 'sjele', radnici su i dalje na svojim radnim mjestima", kazao je Šverko koji se zahvalio svim štrajkašima i građanima koji su poduprli prosvjed, dok drugi, kako je rekao, "neka uče, jer sindikati mogu voditi štrajk samo kako to nalaže zakon i procedura".

"Sindikati nisu protiv radnika, naprotiv. Nije u redu da se napadaju one koji legalno vode sindikalne akcije", poručio je Šverko. Izvijestio je kako je u petak ujutro održan sastanak u sjedištu Istarske županije kako bi istarski župan i pulski gradonačelnik Valter Flego i Boris Miletić izvijestili sindikate o razgovorima u Bruxellesu. Sastanak je međutim, naveo je Šverko, prekinut u trenutku kada su sindikalisti shvatili da su radnici Uljanik Grupe na ulicama te su im se na prosvjedu priključili.

Radnici su ogorčeni sindikatima koji su im poručili da štrajk do isplate plaće nastave unutar brodogradilišta, na svojim radnim mjestima, javlja Glas Istre. No uljanikovci više nikom ne vjeruju te su opet krenuli u prosvjed.

Bez transparenata, ali uz povike "Ne damo Uljanik“, "Nećemo Končara“, "Izdaja“ najprije su prosvjedovali pred Gradskom palačom, a potom su krenuli do sjedišta Istarske županije u središtu grada gdje se održavao sastanak na kojemu su bili istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić te čelnici sindikata koji djeluju u Uljaniku. Unatoč pozivima prosvjednika da izađu, nitko im se nije obratio. Potom su se radnici ponovno vratili u krug brodogradilišta očekujući plaću za srpanj i kolovoz.

Veliko nezadovoljstvo radnika sada se prelilo i na sindikate, za koje neki od njih tvrde da im od početka lažu i igraju dvostruku igru.

Iz Uljanika je u petak priopćeno da je, unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonit i moguć način isplate plaća te je transfer novca za plaće u tijeku.

'Stručne službe Uljanika završile su sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaće na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima, s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe', navodi se u krakom priopćenju iz Uljanika.

  • +15
Radnici Uljanika i dalje prosvjeduju zbog neisplaćenih plaća Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je na zatvorenom dijelu sjednice dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik grupe. Time se Uljanik grupi osiguravaju sredstva da u petak isplati plaće radnicima, ali ne i Upravi Uljanik grupe. No to je tek vatrogasna mjera i ne predstavlja konačno rješenje problema.

U međuvremenu iz Uljanik grupe priopćeno je kako je unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonom i mogući način isplate plaća. "Stručne službe Uljanika završile se sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaća na prvome mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe“, priopćeno je iz Ureda korporativnih komunikacija Uljanik grupe.

Nakon što su radnici Uljanika prošli ulicama Pule u još jednoj prosvjednoj šetnji, vratili su se u krug brodogradilišta, a predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko izjavio je kako je plaća uljanikovcima počela sjedati na račune, javlja N1.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade kazao da je nađen model da se radnicima Uljanik grupe isplate plaće i za srpanj i za kolovoz.

  • +8
Radnici 3. maja blokirali ulaz u brodogradilište Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

'Važno je da u sljedećim tjednima svi vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i strateško promišljanje toga kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i u Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna', zaključio je Plenković.