U SVETOJ NEDELJI

Milanović zbog rezolucije o Srebrenici napao Plenkovića: To je protuustavno

24.05.2024 u 16:51

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u petak je, nakon što je UN usvojio rezoluciju o Srebrenici, komentirao najavu čelništva Republike Srpske o "razdruživanju" i rekao da se radi o "predstavi" jer da je secesija nemoguća

Na Dodikov poticaj, vlada Republike Srpske u četvrtak je uoči rasprave na općoj skupštini Ujedinjenih naroda donijela odluku kako će u roku od 30 dana izraditi dokument kojim će Federaciji BiH predložiti "razdruživanje", odnosno okončanje postojanja BiH kakva je utemeljena Daytonskim sporazumom.

"Ova predstava oko sececije, to je nemoguće. Nema teoretske mogućnosti da se RS odcijepi. Prvo, jer ne može i neće nikada donijeti tu odluku, a i Beograd je protiv toga", rekao je Milanović novinarima. "Puno buke, nije nizašto, ali bez nekog velikog razloga", dodao je.

Po njegovim riječima, rezolucija nijednom riječju "ne dotiče Srbe i srpstvo i Srbiju" i ako to smatraju gaženjem i traumatiziranjem Srba, onda će ih "sutra smetati oblačan dan".

Priznajući da se ne slaže sa svim elementima dokumenta, uključujući to da se ne smije raspravljati o presudama sudova, Milanović je istaknuo da se u Srebrenici dogodio "strašan zločin".

  • +3
Opća skupština UN-a: Glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

"Tamo se dogodio strašan zločin i sud ga je nazvao genocidom. Nikakava definicija ne može promijeniti činjenicu da je tamo jedna grupa manijakalnih ubojica smaknula 5000, 6000, 7000 tisuća muškaraca svih uzrasta i to će uvijek ostati tako", rekao je Milanović i dodao da je vrijeme "da se to zatvori i da se počne normalno živjeti u BiH".

Dodao je da o rezoluciji, koju je Hrvatska kosponzorirala i za koju je glasala, nije unaprijed razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"To su odluke koje se po ustavu ne donose bez predsjednika. Plenković to radi bez posljedica, ali to je totalno protuustavno ponašanje", rekao je. "Meni je sadržaj te rozolucije nesporan, ja bih je podržao, ali to je napravljeno meni iza leđa i bez konzultacija".

  • +20
Dan grada Svete Nedelje Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Optužio je šefa vlade da "sustavno na silu interpretira ustav". "On ga krši, ne ja", zaključio je Milanović.

O Turudiću i Cosa Nostri

Milanović je ponovio da se novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić svojim ponašanjem diskvalificirao za bilo koji javni posao u pravosuđu, komentirajući tako odluku Sudačkog vijeća VKS-a da Turudićevi susreti s Mamićem nisu sporni.

Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda (VKS) odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića za pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike protiv Ivana Turudića, donedavnog suca prizivnog suda koji u ponedjeljak preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika. "Odlično, to su suci", sarkastično je prokomentirao Milanović u izjavi za medije nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Svete Nedelje.

"Srećom, svi znamo što se dogodilo, nakon takvih radnji može ostati član Cosa Nostre. To je vjerojatno temelj nekakvog rituala inicijacije, takva vrsta ponašanja. To što je napravio Turudić ga odmah, sada, diskvalificira za bilo kakav javni posao u pravosuđu, on to više ne može raditi", ocijenio je Milanović.

"Ta družina s tog suda, koji je protuustavno i potpuno nepotrebno uopće osnovan u aranžmanu HDZ-a, smatra da je to, ono što svi znamo i što nije uopće sporno da je Turudić učinio, dopušteno. Neka krenu silovati, pa da vidimo, možda je i to dopušteno", rekao je.

Butković - kandidat za predsjednika?!

Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako njegova kandidatura za predsjednika Republike nije isključena, a Milanović je rekao da tko god bude kandidat HDZ-a, bit će produžena ruka stranke, "osoba čiji će zadatak biti da bude omekšivač ili konvalidator kriminala kojim se bavi HDZ".

"HDZ-ov kandidat za predsjednika je osoba čiji će zadatak biti da nas uspava. Da ne pitamo, da ne mislimo, da se ne bunimo, da nam bude sve lijepo i milo, da se krade ili kraducka", ocijenio je Milanović. Pri tome je ustvrdio kako je Oleg "lijepo rusko ime", ali i upitao "ima li među njima netko tko nema rusko ime".

sve osim nogometa

Učitavanje...