predsjednik u međimurju

Milanović: 'I dalje vraćam kredit. Banožić i familija su politički paraziti'

29.04.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović subotu provodi u Međimurju, a u izjavi za medije komentirao je aktualne teme

U pratnji župana Međimurske županije Matije Posavca predsjednik RH Zoran Milanović je obišao međimurske poljoprivredne štandove na Trgu Republike, javlja Dnevnik TV.

Nakon šetnje i obilaska Milanović je sudjelovao i na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije povodom Dana Županije.

'Hrvatska je, znam da to zvuči kao psovka, unitarna država'', kazao je u izjavi za novinare komentirajući aktualne teme, između ostalog, i (de)centralizaciju Hrvatske.

''Moralni šrot koji ovu zemlju dovodi do hrđanja''

Jedna od tema je i slučaj APN. Upitan što misli o državnim dužnosnicima koji koriste povlastice namijenjene građanima, poput APN kredita, rekao je: 'To je moralni šrot koji ovu zemlju dovodi do stanja hrđanja. Treba biti mustra da ti to padne na pamet.'

''Čuo sam za te kredite, prišlo mi je nekoliko mojih suradnika koji su dužnosnici i rekli da bi se i oni javili, ali nikome nije palo na pamet iz kruga mojih suradnika jer znaju da bi ih izbacio van'', kazao je Milanović.

''Postoji jedna politička organizacija koja smatra da je to sve njihovo i da su na trenutak nedodirljivo plemstvo, a u drugom da su mali skromni građani koji se trebaju boriti za svoju zraku sunca. A priča da smo svi isti. Nismo'', poručio je predsjednik i bivši premijer.

''Banožić i familija su politički paraziti''

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u subotu da još uvijek čeka odgovor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) o tome hoće li, ukoliko prihvati subvencionirani kredit, uskratiti ga nekom drugom, dodavši kako svatko ima drugačije kriterije za moralnost.

  • +17
Zoran Milanović u Čakovcu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

''Država mu je omogućila sve u životu'', kazao je Milanović za Banožića i dodao: ''On i supruga su županijski politički paraziti, cijela familija, cijela zadruga to sisa. Ako je to digao da bi nadoknadio državi štetu koju je kriminalnim radnja napravio, o čemu govorim potpuno otvoreno jer su dokazi tu, manipulacijama najmom onog poslovnog prostora. To nije dovoljno jer šteta je 400.000 eura, morat će još, a tu je i kaznena odgovornost.''

Muke po kreditu

''Mislim da su građani sve dobro shvatili jer sam kasnije dobio izbore'', kazao je.

Novinare je pitao bi li oni dali kredit njemu (Milanoviću - op.a.): ''Zato što sam imao 42, a ne 40 godina''.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

''I dalje vraćam taj kredit'', kazao je. ''650 eura svaki mjesec'', dodao je.

''Niti sam ja bio reformator, ovaj još manje''

Govoreći o poreznoj reformi koju sprema Vlada rekao je da to nije reforma: ''To je rezanje marginalnih stopa.''

''Poreze smo počeli smanjivati sistematski u moje vrijeme i nismo napravili poreznu reformu i ovo nije porezna reforma. Porezna reforma bi bila kada bi uveli linearnu jednaku stopu poreza za sve. Američka izmišljotina, ultraliberalna koja se ne primjenjuje u Americi već u Estoniji, Rumunjskoj i Rusiji i onda je stopa poreza 13 posto, ali za sve. Ovo su samo daljnje korekcije, rekao je Milanović.

''Niti sam ja bio reformator, ovaj još manje'', kazao je, ali i rekao da pozdravlja ovaj potez sve dok država ima novca da se financira. ''Nemojmo miješati korekcije s nečim tako dubokim i zahvatnim kao što bi bila reforma, koja nama ne treba. Ne treba nam ni reforma lokalne i regionalne samouprave, osim ako ne idemo na pet regija. Nisam za to. Ovo je okej kako sada funkcionira'', kazao je.

Osvrnuo se i na situaciju u BiH: ''Nije dobra. Ovaj zulum ne valja od početka.'' Što se tiče novog zagrebačkog nadbiskupa Dražene Kutleše, rekao je da ga je jednom upoznao i izrekao lijepe riječi na njegov račun. Kad je riječ o očekivanjima i promjenama, rekao je: ''Tko sam ja da Crkvi određujem promjene. Ona je konzervativna organizacija. Prenagle promjene je mogu koštati.'' Upitan o aferi s COVID-19 testovima, rekao je: ''Dosta više tog COVID-a.''

''Ja sam imao izraelske. Žena mi donijela'', kazao je o testovima koje je on imao.