posjet na pantovčaku

Susreli se Milanović i Begaj: 'Albanija nije blizu ulaska u EU zbog predrasuda'

27.04.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Albanski predsjednik Bajram Begaj stigao je u službeni posjet našoj zemlji. Sastat će se s cijelim državnim vrhom, predsjednicima Vlade i Sabora, a najprije ga je na Pantovčaku svečano dočekao hrvatski kolega Zoran Milanović

Albanski predsjednik Bajram Begaj je s predsjednikom Zoranom Milanovićem razgovarao o odnosima dviju zemalja, stanju u regiji te o europskom putu Albanije nakon što je lani ta država službeno počela pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

'Albanija je po meni trebala odavno biti u puno višoj fazi integracija u odnosu na Europsku uniju. Nije bilo nijednog realnog, političkog, sigurnosnog, pa ni ekonomskog razloga da Albanija ne bude sada već pri kraju pregovora. To nije bila i nije postala, a vjerujem da hoće, prvenstveno zbog predrasuda', rekao je Milanović na konferenciji za novinare nakon sastanka.

'Ukoliko mi ne pomognemo Albaniji da postane dio Zapada, doći će netko drugi, mislim da je to dovoljno jasno', poručio je Milanović.

'S predsjednikom Milanovićem imao sam zadovoljstvo voditi dug, prijateljski razgovor kojem je u fokusu bilo jačanje naših odnosa, europske integracije Albanije te događaji u regiji', rekao je Begaj. Kazao je da su odnosi dobri, ali da se po pitanju gospodarstva još može učiniti. 'Hrvatske investicije su dobrodošle, posebice u području turizma i energetike, ali i u drugim područjima, poput infrastrukture, poljoprivrede. Za bolju povezanost dviju zemalja koje su direktno pogođene turizmom, došlo je vrijeme da postoji direktna zračna linija između dvije zemlje, odnosno veza između luka dviju država', kazao je Begaj.

  • +37
Predsjednik Albanije Bajram Begaj stigao u posjet Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Što se tiče Kosova, ono je realnost i priznala ga je većina država EU i NATO-a. Neke se države ponašaju iz navike, i većina onoga što se događa u Europi i svijetu radi se iz navike. Radit ćemo sve, i to ne s ciljem da provociramo Srbiju, da ih uvjerimo da je to realnost. Neću ocjenjivati što je u interesu Srbije, ali realnost je da je Kosovo dio Europe i da se Srbija nalazi u jednoj pomalo šizofrenoj situaciji, gdje s jedne strane fantazira o odnosu s Rusijom, a s druge strane mora živjeti u Europi', kazao je Milanović.

Na pitanje što vidi kao najveću prijetnju na jugoistoku regije, Milanović je kazao: 'I sve i ništa. Nijedna država nije ozbiljno naoružana. Za rat je potrebno oružje, ljudi kojih je sve manje i mladih muškaraca kojih je sve manje. Potencijala za sukob među državama koje ovdje žive, nema. U BiH nema jer mogu eventualno zračnim puškama gađati vrapce i pucati na svadbi. Jedino ako se Rusija uključi, a to je nemoguće. Rusiji je ovo samo jedna mala karta iz talona. Izjava Vučića da će Kosovo biti okupirano dok to Srbija želi, to kao da idemo na Svjetsko prvenstvo da se hvalimo da ćemo biti prvaci. Srbiju se to neće pitati. Ona je dio rješenja, interes Srbije je da bude u EU i da se živi bolje. Izjave Vučića su nepotrebne, neću reći da su opasne jer im dajem do značaju. Njega se, kao i mene, neće ništa pitati. Ta ptica je davno odletjela. Niti će se Srbija vratiti na Kosovo.'

'Za mene kao predsjednika Albanije, Kosovo predstavlja veliki interes, da se teritorijalni integritet ne dira. Ne smatram da su izbori u Crnoj Gori poremetili put Zapadnog Balkana k EU. Novi predsjednik je jasno objasnio svoje stavovoe. Kad govorimo o prijetnjama, sigurnosna situacija je drugačija. Naša regija bi u bilo kojem trenutku biti pod prijetnjama, poput hibridnih prijetnji', rekao je Begaj. Bajrama Begaja će primiti i predsjednici Vlade i Sabora, Andrej Plenković i Gordan Jandroković.

Albanski predsjednik dolazi u pratnji supruge, koja će u društvu Sanje Milanović Musić razgledati izložbu "Oton Iveković - retrospektiva" u Klovićevim dvorima. Sutra će dvojica predsjednika boraviti u Zadru gdje će se, među ostalim, sastati s predstavnicima albanske nacionalne manjine i posjetiti crkvu Gospe Loretske - Arbanasi te samostan Školskih sestara franjevki.