U IŠČEKIVANJU KONAČNE PONUDE

Školski sindikati krenuli u referendum o ponudi Vlade: Od današnjeg sastanka ne očekujemo - ništa!

13.11.2019 u 09:59

Bionic
Reading

Sastanak predstavnika obrazovnih sindikata i Vlade održat će se danas u 16.30 sati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Ipak, sindikalni čelnici od tog sastanka ne očekuju ništa, jer premijer Andrej Plenković i dalje izjavljuje da ne zna čemu štrajk kad plaće rastu, dok ministar rada Josip Aladrović kaže da je Vlada ponudila sve što je mogla, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec jutros na Markovom trgu

U međuvremenu, danas i sutra u osnovnim i srednjim školama provodi se referendum o posljednjoj ponudi Vlade, koja je bila istaknuta na njihovu posljednjem sastanku održanom 5. studenog.

'Očekujemo i pozivamo sve zaposlene i članove sindikata i onih koji su sudjelovali u štrajku da se izjasne i gromoglasno odbiju ovakvu ponudu, da Vlada nikad ne pomisli da takvom nultom ponudom mogu zaustaviti naš štrajk', poručio je Mihalinec.

'Današnji sastanak je izazvan jučerašnjim ultimatumom, vjerujemo da ga inače ne bi ni bilo. Ne očekujemo ništa, ali bude li neka dramatična ponuda Vlade u smislu pristajanja na naše zahtjeve, mi možemo promijeniti referendumski listić pa sutra dati tu ponudu na izjašnjavanje našim članovima i svima koji su u štrajku. Ako ne bude ponude prema ispunjavanju naših zahtjeva, idemo prema tome da nastavimo pregovore', kazao je Mihalinec.

Upitan što danas misli o strankama koje su donedavno bombastično najavljivale da neće glasati za proračun u kojemu nema dodatnih sredstava za plaće zaposlenih u sustavu obrazovanja, Mihalinec je kazao da se sindikalci danas na Markovom trgu obraćaju upravo njima.

Čelnici školskih sindikata na Markovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'To su Klub Milana Bandića i HNS. Apeliramo na njihove zastupnike da glasaju prema svojoj savjesti, da ne pristaju na ono na što su njihovi čelnici pristali radi čuvanja fotelja', poručio je Mihalinec, najavivši da će sutra dijeliti letke svim saborskim zastupnicima da ne glasaju za proračun u kojem nema sredstava za djelatnike u školstvu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u ponedjeljak da će Vlada danas predstaviti konačnu ponudu nakon koje bi, nada se Aladrović, štrajk u osnovnim i srednjim školama trebao završiti.

No, nije želio reći što će Vlada predočiti sindikatima kao svoju konačnu ponudu, budući da oni i dalje inzistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja za 6,11 posto.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Obrazovni sindikati jučer su na presici Vladi odaslali ultimatum da do 16 sati izađu s novom ponudom, ali Vlada im do tada nije odgovorila.

Stoga je učiteljima u štrajku odaslana posljednja ponuda koja predviđa da će Vlada, osim povećanja osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, analizirati sustav plaća u javnim službama i u sklopu toga razmotriti koeficijente složenosti poslova zaposlenih u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, te u znanosti.

Vlada je u ponudi izrazila spremnost da, u slučaju ako do izmjena Uredbe o koeficijentima ne dođe do 1. srpnja. 2020. godine, poveća koeficijenta zaposlenima u sustavu obrazovanja i znanosti za 2 posto.

cirkularni štrajk

Gdje nema nastave?

Danas štrajkaju škole u Zagrebačkoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Sutra neće biti nastave u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj, a u petak u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem je takvu ponudu Vlade nazvala ponudom '0+0' i poručila kako očekuje da svi koji su sudjelovali u štrajku daju jasan i konkretan odgovor.

'Ne može se sada pokleknuti pred ponudom '0+0'. Ovdje se ne radi o dva nerazumna čelnika sindikata, ako će rezultat izjašnjavanja biti 'Ne', ne prihvaćamo takvu ponudu Vlade. Možda će se tada Vlada i ministri zapitati što dalje', izjavila je čelnica učiteljskog sindikata.

Izjašnjavanje će se održati u srijedu, najavila je Šprem, a pravo sudjelovanja imat će svi učitelji i nastavnici koji su štrajkali. Također će se u upitniku izjasniti i o tome jesu li za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.