stiže prava zima

Meteoalarm upaljen za cijelu Hrvatsku, pogledajte gdje se i koliko snijega očekuje

13.12.2018 u 18:10

Bionic
Reading

Zbog vjetra, kiše, a osobito snijega za petak je upaljen meteoalarm. Prognostičari DHMZ-a javljaju kako bi u gorju snježni pokrivač mogao biti debeo 20 centimetara. Jače oborine očekuju se u drugom dijelu dana

U petak će biti oblačno, na Jadranu uz kišu, a na kopnu snijeg, češći i obilniji u drugom dijelu dana.

Mjestimice će se stvoriti i deblji snježni pokrivač, posebice u gorju. Snijega nošenog vjetrom može biti i na sjevernom Jadranu, a navečer ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije i malo kiše koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom.

U Dalmaciji je lokalno moguća obilnija oborina praćena grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu i jaka bura, s olujnim udarima i istočnjak, na jugu i jugo. Najniža temperatura uglavnom od -5 do -1, na Jadranu od 3 na sjeveru do 8 na jugu. Najviša od -2 do 2, na Jadranu od 4 do 10 °C. Na jugu toplije.

Za petak je upaljen žuti meteoalarm za cijelu zemlju, osim za Gorski kotar, Liku i Kvarner gdje je upaljen narančasti.

Meteoalarm je u unutrašnjosti i gorju upaljen zbog snijega, uz obalu zbog obilne kiše i vjetra.

Tako se u Lici očekuje da će pasti 20 centimetara snijega, na zagrebačkom području pet, na karlovačkom području bi visina snježnog pokrivača mogla biti 15 centimetara, a u Slavoniji deset.

  • +18
Snijeg u Dalmatinskoj zagori Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Na kinskom području meteoalarm je upaljen zbog mogućeg stvaranja snježnog pokrivača te lokalno većih količina kiše.

U unutrašnjosti Istre i na riječkom području također je moguće stvaranje nižeg snježnog pokrivača, a podno Velebita očekuju se jači udari bure - 65-90 km/h.

  • +6
Snijeg u Delnicama Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Na splitskom području će biti mjestimice izraženiji pljuskovi. Puhat će jaka bura i istočni vjetar. Najjači udari vjetra biti će 55-75 km/h.

Na dubrovačkom području puhat će jak istočni vjetar i jugo. Najjači udari vjetra 40-75 km/h Mjestimice će biti izraženiji pljuskovi.

Prometna prognoza HAK-a za petak

Kiša će padati duž obale, a snijeg mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te u večernjim satima i u unutrašnjosti Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na cestama u gorju.

Zbog olujnog vjetra moguće su poteškoće u prometu na cestama podno Velebita posebice na Jadranskoj magistrali te na dionicama autocesta: A1 između Svetog Roka i Posedarja te A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te drže sigurnosni razmak između vozila. Pojačan promet tijekom dana bit će na gradskim prometnicama i obilaznicama. Povremeni zastoji i vožnja u koloni mogući su tijekom jutra i u poslijepodnevnim vršnim satima na gradskim prometnicama i obilaznicama, te na dionicama cesta gdje traju radovi.

Tijekom dana povremena čekanja u prometu teretnih vozila moguća su na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Zbog jakog vjetra moguće su poteškoće u pomorskom prometu.