vremenska prognoza

Vakula se prisjetio Sijerkovića i upozorio na dolazak snijega, pogledajte gdje će padati već danas

13.12.2018 u 08:01

Bionic
Reading

Sljedećih dana u većem dijelu Hrvatske past će snijeg, a i bit će i nešto hladnije, pogotovo kroz jutra

'Sveta Luce, ukaži mi sunce!', volio je podsjetiti uoči 13. prosinca na pučke izreke, običaje i vremenoslovlje mr. sc. Milan Sijerković, jedan od začetnika meteorologije na RTV Zagreb, preteče HRT-a. No, za razliku od srijede, u nastavku će tjedna, osobito do subote poslijepodne, u većini Hrvatske biti više oblaka, na Jadranu uz čestu kišu, na sjevernom dijelu i susnježicu, a na kopnu uglavnom snijeg - već tijekom četvrtka uz stvaranje snježnog pokrivača najprije u gorju, zatim i drugdje. Tako su vremensku prognozu započeli HRT-ovi meteorolozi Zoran Vakula i Dragoslav Dragojlović, prisjetivši se nedavno preminulog legendarnog meteorologa Milana Sijerkovića.

Prema prognozi, tijekom četvrtka u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će djelomice sunčano, a naoblaka će doći poslijepodne, dok bi do kraja dana mogla pasti 'pokoja pahulja snijega'. Puhat će povremeno umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -5 do -2, a najviša dnevna od 1 do 3 stupnja Celzija.

I u središnjoj Hrvatskoj temperatura će biti na sličnoj razini, no bit će više oblaka, a prema kraju dana past će slabi snijeg, kojega će biti u gorju tijekom dana, a do navečer će se stvoriti snježni pokrivač.

Na sjevernom Jadranu će biti promjenljivo, povremeno s kišom, a uz obalu može biti i snijega nošenog burom. Puhat će većinom umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura oko -7 stupnjeva, uz obalu od 3 do 6, a najviša dnevna kretat će se oko nule, dok će na moru ona biti između 6 i 8 stupnjeva Celzija.

U Dalmaciji će biti promjenljivo oblačno s kišom, a u unutrašnjosti vjerojatno i susnježicom i snijegom. Uz obalu će puhati umjeren, mjestimice i jak istočnjak i bura, a prema otvorenom moru jačat će jugo, pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4, uz obalu između 2 i 5, a najviša dnevna od 4 do 9.

I na jugu Hrvatske promjenljivo, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Prema otvorenom moru puhat će umjereno i jako jugo.

Prognoza za petak i vikend za kopnene krajeve kaže da će biti većinom oblačno uz snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, a pogotovo u gorju gdje će on biti deblji. U petak će više snijega padati u sjeverozapadnim krajevima, dok će ga u subotu biti više u gorju i na istoku zemlje.

  • +47
Ilustrativna galerija / snijeg Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Već od nedjelje, trebalo bi nastupiti postupno vedrije vrijeme, no uz vrlo hladna jutra.

Na sjevernom Jadranu će do nedjelje biti hladnije, uz umjeren i jak istočnjak i buru, a ponegdje je moguć i snijeg nošen burom. Većinom se, ipak, očekuje kiša, a ona će padati i u Dalmaciji, gdje će temperature biti nešto više uz jugo, prognoza je koju je za HRT sastavio meteorolog Dragoslav Dragojlović.

Detaljniju prognozu za sedam dana pogledajte u galeriji u nastavku ili na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: screenshot / tportal.hr