LOPAT(IC)E NA GOTOVS

Dunja Mazzocco Drvar otkrila očekuje li nas hladna zima: 'Snježna bajka počinje već danas'

13.12.2018 u 14:34

Bionic
Reading

Kao što se najavljivalo, u unutrašnjosti Hrvatske tijekom četvrtka ujutro počeli su padati susnježica i snijeg. Omiljena RTL-ova meteorologinja na sebi svojstven način još jednom je svoje pratitelje na društvenim mrežama simpatičnom objavom pripremila na pravu zimu i snijeg te iznimno niske temperature, a za tportal je Dunja Mazzocco Drvar preciznije opisala što nas čeka narednih dana

'Lopat(ic)e na gotovs!', napisala je na Twitteru i ponovo nasmijala svoje fanove fotografijom na kojoj su dječje igračke.

'Prosinac je i nikome u ovom dijelu svijeta ne bi trebalo biti čudno da se najavljuje snijeg. I prošle godine imali smo prvu snježnu epizodu već u prosincu. Bila je prilično skromna, kao što će, većinom, biti i ova', rekla nam je Dunja Mazzocco Drvar.

'Cijela snježna priča, da ne kažem bajka, to bi bilo previše ambiciozno, počinje već danas. Malo snijega past će u unutrašnjosti Dalmacije i Istre, a nešto više u Gorskom kotaru i Lici. Do kraja dana moglo bi se skupiti već i deset do 15 centimetara, što je, usput budi rečeno, kamilica za taj dio Hrvatske u ovo doba godine. Ono što nikako nije zanemarivo jest kombinacija snijega i vjetra. Bura već jača i jačat će i dalje pa svakako treba imati na umu da će biti vrlo jakih, pa i olujnih udara vjetra, a u kombinaciji sa snijegom valja računati na mećave', najavila je.

U petak će u Gorskom kotaru i Lici nastaviti padati, a snježni pokrivač podebljat će se za 20 do 30 centimetara, što znači da bi ga, da nema bure, bilo taman toliko da dođe do vrha sare na čizmama, kaže omiljena meteorologinja.

'Uz buretinu, bit će dijelova ulica, cesta, polja na kojima ga neće uopće biti, a s druge strane može biti i zapuha od pola metra. U drugom dijelu dana, taman negdje oko vremena kad krenete razmišljati o tome da šmugnete s posla, krenut će i u nizinama. Pa šmugnite jer će se kasno popodne već početi loviti. U nizinama se do navečer očekuje brat-bratu pet centimetara. Nije to ništa dramatično, ali promet je u petak popodne uvijek dramatičan bilo snijega ili ne bilo! A pogotovo uz advent i sve ostale oblike prosinačke, hm, histerije. U noći na subotu nastavit će padati. Bit će ga taman dovoljno za lijep ugođaj trećeg adventskog vikenda i za neke oblike dječjih snježnih radosti.

Za sanjkanje, teško. Prema procjenama koje prilikom prvog ozbiljnijeg snijega, a pogotovo kad ga donose mediteranske ciklone, nikad nisu previše zahvalne, u Posavini, na Banovini i Kordunu moglo bi ga biti onako nategnuto dvadesetak centimetara, a prema sjeveru manje, do 10. Dobra vijest za snjegoljupce je činjenica da slijede hladni dani pa će se ta sića uglavnom i zadržati. Inače, i u nizinskoj Hrvatskoj će biti grdog vjetra, i bit će vrlo hladno, što zapravo i nije tako loše za one kojima se ne da čistiti snijeg s automobila, na kojima se i neće nešto osobito nataložiti! E, da, još nešto... ne znam hoćemo li imati bijeli Božić, ali uz sve svoje vidovnjačke sposobnosti nekako više naginjem prema - ne', poručila je Dunja.

  • +10
Dunja Mazzocco Drvar Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina / CROPIX