GRANIČNI SPOR

Metelko Zgombić: Najbolje bi bilo da Europska komisija ne prihvati slovenski zahtjev

02.05.2018 u 18:03

Bionic
Reading

Nakon usmenog izjašnjavanja pred Europskom komisijom u Bruxellesu o slovenskoj tvrdnji da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo novinarima se obratila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić koja je sudjelovala na saslušanju za koje je kazala da je bilo uspješno

'Nije bilo novih spektakularnih stajališta. EK je postavila pitanja na koja su obje države odgovorile", kazala je Metelko-Zgombić te dodala kako su predstavnici Europske komisije "jako dobro proučili argumente i stajališta" Hrvatske i Slovenije te postavljali konkretna pitanja o navodima iz podnesaka obje države, javlja N1.

'Rasprava je pokazala da se argumenti sučeljavaju vezano za pitanja međunarodnog prava i granice", kazala je Metelko-Zgombić te dodala kako je Hrvatska tvrdila da je granica ostala tamo gdje su bile republičke granice koje su potvrđene i 2005. godine.

'Tijekom rasprave smo skrenuli pozornost EK da tu vidimo rješenje granice', kazala je Metelko-Zgombić.

Poručila je i da Hrvatska smatra da je režim nekažnjavanja ribara bio dobar od 2005. i da ne vidi razloga zašto se ne bi s tim nastavilo. Metelko-Zgombić smatra da više neće biti saslušanja EK jer su im rekli da imaju rok do 18. lipnja za iznošenje svog stava.

'Ovaj postupak je posve nezasluženo pokrenut od Slovenije. Hrvatska je na pravi način znala odgovoriti na slovensku pritužbu i EK ima dovoljno podataka i argumenta da donesu mišljenje. U zaključnom izlaganju smo rekli da će EK najbolje učiniti neprihvaćajući slovenski zahtjev. Ovdje je riječ o graničnom pitanju i nema veze s europskim pravom', kazala je Zgombić koja je naglasila da na saslušanju nije bila kao državna tajnica već kao stručnjakinja koja se bavila tim pitanjima.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Naglasila je da Hrvatska na ovo pitanje gleda kao na stručno pitanje i da se treba prestati rješavati političkim izjavama.

'Žao nam je što je Slovenija krenula prema hrvatskim ribarima i žao nam je što Slovenija nije prihvatila kompromisni prijedlog vezan uz granicu', kazala je državna tajnica te dodala kako se 's hrvatske strane se ne mogu čuti političke izjave koje bi išle prema zaoštravanju'.

Erjavec zadovoljan usmenom raspravom o arbitraži pred Europskom komisijom

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da je zadovoljan današnjom usmenom raspravom u Bruxellesu na ekspertnoj razini, održanoj slijedom slovenske pritužbe na Hrvatsku da krši pravo EU-a zbog nepriznavanja arbitražne presude.

"Članovi našeg izaslanstva rekli su mi da su zadovoljni i da je Europska komisija vodila sastanak na stručan način, a takva su bila i postavljena pitanja", kazao je Erjavec u razgovoru za slovenska agenciju STA, prenosi Hina, komentirajući sastanak održan na inicijativu Slovenije u vezi s njenom tvrdnjom da Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražne presude o granici krši europsko pravo.

"Pokazalo se je da je pismo koje smo u vezi s tim poslali Komisiji bilo vrlo dobro stručno utemeljeno", kazao je Erjavec, dodavši da su predstavnici Komisije u razgovoru s obje delegacije nastojali utvrditi vezu između prava Europske unije i odluke Hrvatske da ne pristane na implementaciju arbitražne presude.

Hrvatska je po Erjavčevim riječima nastupila sa "političkim argumentima", navodeći da "arbitražna presuda ne postoji" i da je zato ne može implementirati, dok je u arbitražnom sporu službeno stajalište Ljubljane da postupak nije bio kompromitiran u toj mjeri da se nije mogla proglasiti odluka arbitara u graničnom sporu, da ga Hrvatska sada mora implementirati, da neimplementacijom zato krši pravo EU-a i sporazum o arbitraži koji su 2009. potpisali tadašnji predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor i da se više ne može bilateralno dogovarati granično rješenje jer je ono prema stajalištu Slovenije sada "definitivno" riješeno.

Današnji postupak pred komisijom Slovenija je pokrenula prema članku 259 Lisabonskog ugovora o djelovanju EU-a, prema kojemu jedna članica EU-a može tužiti drugu pred sudom EU-a ako ocijeni da svojim djelovanjem krši europsko pravo. Nakon današnje usmene rasprave, pojasnio je Erjavec, postupak će se nastaviti nakon što stajališta obiju strana prouči Komisija koja o tome može donijeti mišljenje, ali to i ne mora učiniti. Slovenija je već ranije najavila da će Hrvatsku, ukoliko ne promijeni mišljenje o provedbi arbitražne odluke, tužiti sudu EU-a, bez obzira na moguće rezerve Europske komisije, ukoliko se ona o sporu s Hrvatskom ne bi izjasnila, kako očekuje slovenska vlada.