GRANIČNI SPOR SA SLOVENIJOM

Ministrica pojasnila kako planiramo uvjeriti Europsku komisiju da smo u pravu

17.04.2018 u 21:11

Bionic
Reading

O tome kako će Hrvatska iznijeti svoja stajališta na raspravi pred Europskom komisijom 2. svibnja i što ako Slovenija zaista podnese tužbu protiv Hrvatske sudu Europske unije u Temi dana HTV-a govorila je ministrica vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić

Time što nije prihvatila ni provela kompromitiranu arbitražnu odluku Hrvatska nije prekršila pravo Europske unije, na što se poziva Slovenija, poruka je poslana Bruxellesu.

'Ne mogu govoriti o detaljima jer je to za sada tajni dokument. Odgovor je zapravo sažet u tome da argumentirano odgovaramo na slovenske pritužbe sa zaključkom da Hrvatska ne krši pravo Europske unije', izjavila je ministrica. Dodala je kako su pri izradi dokumenta surađivali s mnogim sručnjacima za europsko i međunarodno pravo.

Pojasnila je kako će procedura trajati tri mjeseca, a počela je slovenskom predajom pritužbe 16. ožujka ove godine. 'Na sastanak predstavnika Europske komisije, Hrvatske i Slovenije koji je zakazan u Bruxellesu 2. svibnja Hrvatsku će predstavljati pravni stručnjaci kako je to uobičajeno', rekla je ministrica.

Najave iz Slovenije kako će na taj sastanak ići na najvišoj političkoj razini, tj. da će osobno doći ministar Erjavec, Pejčinović Burić nije željela komentirati ponovivši samo kako je riječ o stručnoj raspravi te da još nije odlučeno koga će Hrvatska poslati.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Ministrica je rekla kako Hrvatska ostaje na tome da otvara prostor za dijalog. 'Mislimo da ćemo na kraju ove priče morati sjesti za stol i posvetiti se kroz dijalog traženju bilateralnog odgovora na ovo bilateralno pitanje razgraničenja', poručila je Pejčinović-Burić.

Opovrgnula je postojanje pritisaka iz Europske komisije. 'Dobro razumiju da je ovo bilateralno pitanje i pozivali su i nas i Sloveniju da međusobno, na bilateralan način, kao dvije članice EU-a razgovaramo. Mi i dalje mislimo da je to put. Postoje i druge države u Europi koje imaju otvorena bilateralna pitanja', rekla je ministrica.

Izrazila je žaljenje što je Slovenija trasirala put kojim trenutno ide.