SABOR DEMOKRŠĆANA

Merkel: Euro je simbol blagostanja

15.11.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Njemački demokršćani (CDU) održali su redoviti sabor stranke, ovoga puta u Leipzigu. Unatoč previranjima oko pojedinih pitanja, poput uloge žene u obitelji, CDU se opet pokazao ujedinjen oko predsjednice stranke i kancelarke Angele Merkel, koja na izborima 2013. namjerava još jednom biti izabrana na najmoćniju poziciju u Njemačkoj

Šest minuta trajao je aplauz koji je Angela Merkel dobila za svoj jednosatni govor na saboru CDU-a u Leipzigu. Oko tisuću delegata se, nakon što se stranačka šefica dotaknula svega pomalo u svojoj besjedi, ustalo na noge i oduševljeno pružilo zvučnu podršku Merkel, koja je vidljivo uživala u tome. Nakon niza godina u kojem bi kao folklor stranačkih sabora CDU uvijek morala i slušati o svojoj slabosti u vodstvu te tolerirati najave o konačnoj pobuni protiv sebe, Angela Merkel je konačno doživjela i demokršćansko okupljanje na kojem se njena riječ ne dovodi u pitanje.

Merkel je CDU odlučila pozicionirati tako da se stranka počne obraćati svim društvenim slojevima i skupinama, svjesna da u 21. stoljeću zastarjelo poimanje obitelji, s ocem kao glavnim i odgovornim osiguravateljem sredstava a majkom kao nezaposlenom odgajateljicom, stranci samo nanosi sve više štete među biračima. Zato su se pobunile i žene iz CDU protiv prijedloga o tome da država plaća majkama da ostanu doma i brinu se o djetetu jer smatraju da 'treba raditi na usklađivanju roditeljstva i karijere'.

Sve prijepore je na kraju razriješila sama Merkel, čiji je cilj se za sljedeće izbore otvoriti za što više mogućih koalicija. Iz njezinog okruženja čuje se da je njezin cilj učiniti CDU najjačom strankom, a onda vidjeti s kime se u takvoj konstelaciji može osnovati koalicija, s obzirom na imploziju aktualnih partnera u vlasti, nesretnog FDP-a. Merkel je branila zaokret koji je učinila u atomskoj politici, no s najviše pažnje se slušalo što njemačka kancelarka ima reći o krizi eura.

S obzirom na to da i u vlastitim redovima ima nekoliko zagriženih euroskeptika, Merkel je na stranačkom saboru iskoristila priliku za reklamiranje svoje europske politike: 'Euro nije samo još jedna valuta, on je i simbol blagostanja. Potrebno je krenuti sa zajedničkom europskom unutarnjom politikom jer problemi u jednoj članici EU-a imaju utjecaja i na ostale države.' Merkel je nastavila konstatacijom da su danas 'španjolske brige i naše brige' te je potrebno 'usuditi se na više Europe', a ne manje. Kancelarka je u govoru delegatima svoje stranke obećala i nastavak borbe za uvođenje poreza na financijske transakcije, što je ideja koja nije nedavno prošla na susretu zemalja G 20 u Cannesu. Merkel kaže da će takav porez morati zaživjeti u EU, koja 'ima zadatak pokazati odgovornost'.

Njemačka kancelarka je u svojem govoru, dakle, najavila još veći stupanj integracije Europe, posebno upozorivši da 'kriza eura nije gotova' te da je 'potreban proboj' kako bi joj se stalo na kraj. To znači da Merkel planira pokrenuti i pitanje revizije Lisabonskog ugovora, trenutno temeljnog dokumenta EU-a, ali i da navodno razmišlja o promjeni njemačkog ustava kako bi se omogućilo prebacivanje određenih nacionalnih kompetencija na Bruxelles.

Njemački analitičari se slažu da je Merkel stranački sabor CDU-a iskoristila za konsolidiranje stranke i svoje moći u njoj, ali da ima još dosta toga za preživjeti do izbora 2013. Primjerice, Sueddeutsche Zeitung danas je objavio uznemirujući intervju s Beatrice Weder di Mauro, najutjecajnijom ekonomskom savjetnicom Angele Merkel. Ova 46-godišnja ekonomistica tvrdi dja e 'raspad Europe već započeo', kao i da 'nikako ne smijemo umanjivati mogući udar ove krize; ona jest započela u eurozoni, ali je moguće da utječe na cijeli svijet'.

Ekonomistica Weder di Mauro ističe da je potrebno 'provesti strukturne reforme' koje znaju trajati i godinama kako bi se 'sredilo nastalo brdo dugova', ali da je problem u tome što financijska tržišta mnogo brže reagiraju na događaje od politike, koja 'ima problema u zaustavljanju takve eskalacije'. Merkeličina savjetnica upozorava da treba spriječiti 'nekontrolirani raspad eurozone', ali i 'mogući pokušaj Europske centralne banke da jednostavno počne tiskati novac', što znači nezaustavljivu inflaciju.

U svakom slučaju, ne zvuči ohrabrujuće kada savjetnica Angele Merkel smatra da se eurozona u sadašnjem obliku ne može spasiti. 'Deset godina smo živjeli u iluziji da jedinstvena valuta predstavlja i jedinstven ekonomski prostor. Sada odjednom svi gledaju samo uske nacionalne interese, a proteklo desetljeće kao da je izbrisano. Što kriza bude dulje trajala, to će teže biti naći zajedništvo', upozorava Geatrice Weder di Mauro.