RJEŠAVANJE ŠATORA

Medved otkrio prvi potez nakon što preuzme dužnost

17.03.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Kada se jasno pokrene rješavanje problema branitelja, razgovarat ćemo i o šatoru, poručio je kandidat za ministra branitelja Tomo Medved nakon što je dobio jednoglasnu podršku na Odboru za ratne veterane

'Šator i prosvjed hrvatskih branitelja posljedica su dugogodišnjeg nerješavanja niza otvorenih pitanja. Predložio sam da se odmah i žurno započne rješavanje tih najvažnijih otvorenih pitanja, a tek potom, kada se jasno pokrene postupak rješavanja pitanja, razgovarat ćemo o šatoru. Ministarstvo branitelja uspostavit će kvalitetan dijalog sa svim hrvatskim braniteljima i preko udruga čuti njihove stavove i prepoznati u njima partnere i uvjeren sam da ćemo zajednički naći najbolje rješenje', kazao je Medved na pitanje kada će biti riješeno pitanje šatora pred Ministarstvom branitelja.

Novinare je zanimalo i što će se dogoditi sa savjetnicima Josipom Jurčevićem i Hermanom Vukušićem, koje je angažirao bivši ministar Mijo Crnoja.

'Što se tiče savjetnika, o tome ćemo razgovarati. Meni je sada prioritet, ako dobijem potporu zastupnika, ekipirati tim dužnosnika odnosno zamjenika i pomoćnika, konzultirati se s njima i nastaviti s kadroviranjem u cilju postavljanja snažne ekipe i snažnog tima koji će znati i moći odgovoriti na izazove što se stavljaju pred ovu garnituru ljudi', kazao je Medved.

Što će biti s aktualnom zamjenicom, SDP-ovom Vesnom Nađ, koja je Ministarstvo vodila nakon ostavke Mije Crnoje?

'Reći ću opet - prvi red suradnika koji će biti u stanju odgovoriti na ove izazove i realizirati ovu viziju i ciljeve. O tome ćemo razgovarati sa suradnicima nakon ekipiranja', rekao je Medved.

Čim preuzme dužnost, Medved će sjesti za stol s prosvjednicima, a novinari su ga upitali koji će mu biti potezi nakon toga.

'Što se tiče prvih koraka, uz ekipiranje i formiranje radnih skupina za žurno rješavanje izrade nacrta prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, paralelno s time prijedlog izrade Nacionalne strategije za zaštitu zdravlja branitelja, razmatranje ideja vezanih za model izgradnje veteranskih centara i braniteljskih bolnica. Sve će to pratiti od prvog dana dostupnost Ministarstva hrvatskih branitelja te stvaranje klime pravne sigurnosti da se ta ranjiva i socijalno osjetljiva populacija uvjeri kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja administrativno tijelo koje ih zastupa u Vladi RH', rekao je Medved.

Hoće li tražiti da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja stavi na ustavnu razinu, kako su to tražili prosvjednici iz šatora? 'To će biti naš prijedlog, o kojemu ćemo svakako provesti i organizirati javne rasprave i predložiti u Saboru', rekao je Medved.

Novinari su ga upitali i hoće li nastaviti ideju svog prethodnika o registru agresora i izdajnika.

'Iznio sam svoj program, viziju rada Ministarstva. Ukoliko ste pratili, vidjeli ste koja su moja težišna pitanja', rekao je Medved.

Znači li to da nema registara? 'To ne bih komentirao', poručio je Medved.