reforma obrazovanja

Maras i Šprem: U osnovnim školama nedostaje pomoćno-tehničkog osoblja

08.05.2019 u 14:56

Bionic
Reading

Zastupnik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras u srijedu je zajedno s predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja Sanjom Šprem upozorio na problem nedostatka pomoćno-tehničkog osoblja u osnovnoškolskim ustanovama

'Vladu i ministricu obrazovanja Blaženku Divjak upozoravamo da ne mogu graditi sustav ako nisu uspostavljeni temelji. Danas u osnovnim školama nedostaje pomoćno-tehničkog osoblja i ne mogu se osigurati osnovni preduvjeti da ljudi kvalitetno rade i osnovni uvjeti djeci da u školama budu zadovoljeni standardi kako bi se provodile reforme i nadograđivao sustav', kazao je Maras.

Naveo je da je od ministrice Divjak zatražio odgovor zašto je zabranjeno zapošljavanje i zašto se u preko 900 osnovnih škola ne mogu ispunjavati standardi, odnosno pomoćno-tehničko osoblje ne može kvalitetno obavljati svoj posao. Odbor je, kaže, dobio 'suhoparan odgovor' da nema sredstava i da Ministarstvo ima određene prioritete po kojima razvija sustav.

'U više od 900 škola radi više od devet tisuća nenastavnog osoblja i više od 50 posto njih radi preko norme i ne može posao raditi kvalitetno jer nema dovoljno ljudi. Od Vlade tražimo da osigura da imamo dovoljno pomoćno-tehničkog osoblja kako bi mogli kvalitetno obavljati svoj posao, a djeca imala kvalitetno obrazovanje', poručio je Maras.

Socijalno partnerstvo s Ministarstvom obrazovana ne postoji

Šprem je ustvrdila da socijalno partnerstvo s Ministarstvom ne postoji jer se ministrica Divjak nije očitovala ni na jedan dopis njezina sindikata.

'Jasno je da nema nikakvih naznaka i želje za rješavanje problema u sustavu obrazovanja, nego se sustavno guraju pod tepih. Institut 'Ivo Pilar' proveo je istraživanje koje je pokazalo da 48,4 posto zaposlenika pomoćno-tehničkog osoblja radi iznad propisane kvadrature', upozorila je Šprem. Istaknula je kako to znači da Ministarstvo i Vlada sustavno ignoriraju kršenje državnog pedagoškog standarda koji propisuje minimalne uvjete.

Gordan Maras i Sanja Šprem o nedostatku osoblja u osnovnoškolskim ustanovama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odluka o zabrani zapošljavanja i postupanje ministrice Divjak krše državni pedagoški standard, naglasila je i dodala kako se krše važeći propisi, višestruko i radna prava zaposlenika, a zanemarivanje činjenice da čistačice, kuharice, domari rade iznad propisane kvadarature predstavlja sustavno kršenje njihovih prava. Oštećen je, upozorava, i državni proračun jer čistačice radeći 1200 umjesto 600 kvadrata završavaju na bolovanju.

'Kome je u interesu imati prljave škole, nehigijenske uvjete i čistačice na bolovanju i kome je u interesu sustavno kršiti prava zaposlenik?', upitala je Šprem.