BIVŠI ŠEF TAJNIH SLUŽBI O UHIĆENJU KOLEGE

Manolić: Šušak je štitio Perkovića od revanšista

02.01.2014 u 11:32

Bionic
Reading

Veteran hrvatske obavještajne scene, drugi predsjednik Vlade RH i nekadašnji osnivač HDZ-a Josip Manolić (93) kratko je za Glas Istre prokomentirao uhićenja bivših kolega Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

'Pravosuđe radi u dogovoru s politikom i ništa ne radi protiv nje. Ali neka prođe pravosudna procedura. To su neugodne stvari za sve', rekao je Josip Manolić za Glas Istre. Istaknuo je da je Josip Perković bio važna figura u političkom pozicioniranju Franje Tuđmana u nacionalnoj politici u godinama što su prethodile uvođenju demokracije i državnoj neovisnosti.

Sam Manolić, kaže, nije bio u vezi s Josipom Perkovićem ni u razdoblju raspada komunizma, a ni kasnije, kada su radili u hrvatskim tajnim službama. 'Ja nisam surađivao s Perkovićem. Bio sam na suprotnoj strani od njega još od 1971. godine, kada sam isključen iz Saveza komunista.

Kasnije, kad je on postao suradnik ministra obrane Gojka Šuška, nismo surađivali. Znam da je Perković bio pod snažnim pritiskom revanšista i da je surađivao sa Šuškom, koji je bio u poziciji da ga zaštiti od najžešćih ekstremista u HDZ-u. To su bili uglavnom povratnici iz inozemstva', razložio je Manolić. Za razliku od Perkovića, Zdravko Mustač postao je, poslije povratka iz Beograda, Manolićev suradnik.

Podsjetimo, Perković je uhićen 1. siječnja 2014. oko 10 sati u Zagrebu, a iz policije u koju je priveden nakon što mu je uručen uhidbeni nalog najprije je odveden u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo te se usprotivio izručenju.

Izručenju se usprotivio i njegov bivši šef, čelnik Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije Zdravko Mustač, također isto jutro uhićen u svom domu u Svetoj Nedjelji po njemačkom uhidbenom nalogu.

S obzirom na to da se Perković usprotivio izručenju, njegov odvjetnik Anto Nobilo je kazao da će o tome najprije odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda, a potom najvjerojatnije i Vrhovni sud. 'U roku od osam dana mora se održati sjednica izvanraspravnog vijeća, a ako na tu odluku bude žalbi, Vrhovni sud mora ih riješiti u roku od tri dana. Dakle za otprilike 14 dana cijela procedura trebala bi biti okončana', kazao je Nobilo. Dodao je da se Perković protivi izručenju jer postupak u Njemačkoj ne ocjenjuje kao 'fer suđenje' te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara. Također, podsjetio je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koja je donijelo hrvatsko Državno odvjetništvo te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje, već samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu.