REFORMA PRIJE REFORME

Mala škola rock'n'rolla: Fantastična priča o profesorici koja je odvela sedmaše na koncert Partibrejkersa

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 21.03.2019 13:08
  • Objavljeno 21.03.2019 u 09:24
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Reforma prije reforme. Ima nade za ovu zemlju… Tako glase neki u nizu, svih odreda pozitivnih, komentara nakon što se društvenim mrežama proširila vijest da je profesorica sedmog razreda, kojem je razrednica, učenike jedne zagrebačke škole odvela na koncert Partibrejkersa u 'Tvornicu kulture'. S razrednicom Anom Bajo i njezinim učenicima razgovarali smo nekoliko dana nakon koncerta

'Tko od vas zna što je walkman?', započeli smo konverzaciju s učenicima 7B razreda OŠ-a Grigor Vitez u Zagrebu.

Tajac, međusobno pogledavanje i traženje pogledom nekog tko zna odgovor. Međutim - ništa. A onda, nakon desetak sekundi pauze, odgovor izvlači Luna Culjak: 'Aha, znam, to je ono gdje se stavi kaseta pa se sluša muzika! Vidjela sam to u 'Čuvarima galaksije'.'

Priznajem, našao sam se u slijepoj ulici, nisam imao pojma što su to 'Čuvari galaksije', pa sam doznao da je riječ o filmu o timu superheroja snimljenom po Marvelovu stripu.

'A tko zna što je Myspace?', pitali smo dalje jer baš jučer objavljena je vijest da je nekad popularan glazbeni servis nepovratno izgubio sve što je na njega bilo pohranjeno od 2003. do 2015. godine.

U razredu je opet nastao muk, da bi Marko Novak pomalo nesigurno i potiho rekao: 'To je ona neka društvena mreža, ali ne znam točno za što.'

iPod bio 'mala sprava za slušanje'.

Iako sa spomenutim pojmovima vezanima za glazbu nisu na 'ti', pripadnici tzv. generacije Z iz gore spomenute škole znaju tko su Partibrejkers, The Doors, The Beatles, The Rolling Stones, Azra, EKV, TBF

A znaju zahvaljujući svojoj razrednici Ani Bajo, profesorici matematike koja dio sata razredne zajednice, nakon što obavi sve što propisuje program, koristi za 'Glazbenu abecedu'. Pomoću nje učenici se upoznaju s općim mjestima glazbene pop-rock kulture.

Pa su tako u petom razredu prošli kroz domaći pop i rock, a u šestom su zašli u korijene rock'n'rolla od Beatlesa, preko Rolling Stonesa i Led Zeppelina, do Jimija Hendrixa. U sedmom se bave novovalnom scenom, a dogodine ih čekaju rock i pop 80-ih i 90-ih.

'Nije cilj da djeca to slušaju. Cilj je da nauče nešto što je opća kultura, da se upoznaju s time. A ako netko to kasnije bude slušao, to je samo dodatak', kazala nam je Bajo.

Djeca, ističe, pokazuju interes i entuzijazam i ako koji slučajem na nekom satu preskoče 'Glazbenu abecedu', odmah pitaju zašto je nema i kada će je biti.

U praksi to izgleda tako da iz 'šešira' izvuku jedan od bendova iz perioda koji obrađuju i onda ga učenik koji ga je izvukao treba predstaviti. Kako u učionici pored ploče imaju veliki pametni TV, odmah se pronalaze po tri pjesme o kojima se razgovara i na kraju se glasa o tome koja im je najbolja.

'Za većinu toga nikad ne bismo ni čuli da nam nije naše razrednice', ushićeno kažu gotovo uglas.

A kako i ne bi jer prošlog tjedna ona je njih desetak odvela u Tvornicu kulture, u kojoj su svirali Partibrejkersi.

'Baš tih dana obrađivali smo Partibrejkerse i palo mi je na pamet da bi bilo fora da ih odvedem. A onda sam u jednom trenutku pomislila - to je prekasno, u pitanju je večernji izlazak u klub, velika je odgovornost… S druge strane nisam imala mira i mislila sam da je moj posao to da djeca nauče nešto, da se obrazuju, a kad ih već upućujem u to, najbolje je da vide kako to izgleda na terenu. I tako sam odlučila pomalo suludu ideju provesti u djelo.

Roditelji su dali pristanak, kontaktirala sam s Tvornicom kulture u nadi da ćemo dobiti nekakav popust za grupnu ulaznicu, a onda me nazvao organizator Sanjin Đukić iz LAA agencije i rekao da ćemo biti njihovi gosti, odnosno da možemo besplatno na koncert', pojasnila je Bajo.

Sve je nakon toga glatko išlo, organizirano je i da se klince doveze i odveze u nekoliko auta, a na ulazu su ih dočekali redari.

  • +17
  • +14

Ana Bajo i učenici OŠ-a Grigor Vitez

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Cijelo vrijeme su se brinuli o nama i pitali je li sve u redu. Stvarno je sve bilo vrhunski. Imam samo riječi hvale za sve', istaknula je Bajo, dodajući kako je dan prije koncerta bila nervozna kao da ona razbija led večernjim izlaskom.

A kako je bilo, najbolje svjedoče djeca, za dio kojih je to bio prvi odlazak na neki koncert.

'Koncert je malo kasnio, pa smo malo gledali i Pankrte, koji su svirali prije Partibrejkersa. Kad su oni izašli na pozornicu, nastala je ludnica. Svi su se počeli derati i pljeskati. Imaju neku strašnu energiju. Iako nismo znali većinu pjesama, osim njih nekoliko koje smo čuli na satu, kad smo uhvatili refrene - pjevali smo i mi sve. Super smo se zabavili', gotovo u hipu i očito još pod dojmom prepričao je Mak Trebovc, učenik kojeg je nekoliko dana ranije i zapalo to da na satu predstavi beogradski bend.

Profesorica dodaje da se ljudi nisu mogli načuditi kad su djeca počela ulaziti u Tvornicu, ali čim su doznali o čemu je riječ, s odobravanjem su ih pozdravili, da bi s prvim taktovima snimali njih, a ne bend na pozornici.

Film o školskom bendu

Profesorica Bajo u školi je jedanaest godina. S kolegicom Antonijom Radoš zaslužna je za oformljenje školskog benda The Seven, koji je prošle godine nastupao u KD-u Lisinski. O nastajanju benda učenici su na inicijativu profesorica snimali film, nagrađen na malom DOKUArtu u Bjelovaru, a prije toga dobio je drugu nagradu žirija na 56. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece na Braču.

Pitamo djecu što inače slušaju i stižu odgovori od Dubioze kolektiva, preko Bajage, pa do Psihomodo popa… Netko dobacuje i Halida Bešlića.

'Reforma prije reforme', 'Jedan razred manje na cajkama', tek su neki u nizu komentara na profesoričin post na Facebooku, koji je podijelio i bend, ali i roditelji koji su podržali tu ideju.

U 22 godine, otkada je potpisnik ovih redaka prvi put s pola Zagreba, silom prilika, jer bendovi iz Srbije u ratnom i poratnom vremenu nisu bili poželjni u Hrvatskoj, gledao Partibrejkerse u slovenskoj Dobovi, došli smo do toga da djeca uče nešto o njima u školi i, štoviše, da ih se odvede na koncert.

'Tražim čoveka među ljudima, tražim mudre među ludima', pjevaju Partibrejkersi, a mi dodajemo - ima ih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!