SOLANA S GRUEVSKIM

Makedonci u Europu uskoro bez viza

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 14.07.2009 15:23
  • Objavljeno 14.07.2009 u 15:19
JAVIER SOLANA NIKOLA GRUEVSKI

JAVIER SOLANA NIKOLA GRUEVSKI

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Makedonski građani uskoro će putovati u Europu bez viza, najavio je u utorak u Skoplju visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana istaknuvši, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, kako se Makedonija uspješno kreće ka eurointegracijama

Solana i Gruevski izrazili su zadovoljstvo što će građani Makedonije konačno od iduće godine moći bez viza putovati u zemlje Europske unije ocijenivši da je pitanje vizne liberalizacije od velike važnosti, osobito za mlade.

'Slobodno kretanje bez viza od velike je važnosti za građane Makedonije, posebno mlade, kako bi upoznali Europu i zbližili se s njenim narodima. To svakako daje veće mogućnosti i gospodarstvenicima za uspješnije poslovanje', istaknuo je Solana.

'Vizna liberalizacija otvara nam nove mogućnosti i zato smo u zadnje tri godine uložili velik trud na provedbi reformi kako bi ispunili sve uvjete za ukidanje viza. Gospodina Solanu sam izvijestio i da je Makedonija u završnoj fazi ispunjavanja kriterija Europske unije za otpočinjanje pregovora i da ćemo učiniti sve da na vrijeme obavimo sve reforme', rekao je Gruevski.

Solana je izrazio zadovoljstvo i razvojem bilateralnih odnosa, pohvalio napredak u reformama i izrazio optimizam glede dobivanja datuma za pregovore Makedonije s Europskom unijom. 'S premijerom smo razmotrili razvoj bilateralnih odnosa i mogu reći da smo zaista zadovoljni načinom na koji se odvijaju u pogledu dobivanja datuma za pregovore. Istina datum nije određen, ali način na koji se kreće zemlja puno obećava', rekao je Solana. On je pohvalio Makedoniju i za uspješno nošenje s gospodarskom krizom.

Na pitanje o sporu s Grčkom oko imena, Solana je odgovorio da se taj problem mora riješiti u okviru UN-a. No, dodao je on, Makedonija ima još jedno neriješeno pitanje sa susjedima, a to je obilježavanje granice s Kosovom, koje treba što prije završiti. Solana je također istaknuo kako i dalje treba predano raditi na provedbi Ohridskog ugovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi