OTROVI JOŠ CURE

Mađarska tvornica i dalje zagađuje Dunav

09.02.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Otpadne vode mađarske tvornice aluminija, unatoč velikom čišćenju, još uvijek sadrže otrovne kemikalije koje ugrožavaju lokalnu rijeku, ali i Dunav, upozorila je jučer organizacija Greenpeace

Međunarodna udruga za zaštitu okoliša zatražila je od Europske unije da izvrši pritisak na mađarsku vladu da odmah zaustavi daljnje zagađivanje.

U listopadu prošle godine dio brane rezervoara tvornice urušio se pod pritiskom otpadnih voda pa se iz njega izlio otrovni crveni mulj koji je izazvao pravu ekološku katastrofu. Umrlo je čak deset ljudi, a toksične tvari preko obližnje rijeke Torne dospjele su i u Dunav. Havarija je najteže pogodila mjesto Kolontar udaljeno samo 45 kilometara od Dunava.

Greenpeace je nedavno uzeo uzorke na šest lokacija sustava otpadnih voda povezanog s Tornom. Aktivist mađarskog ogranka udruge

tvrdi da su oni proslijeđeni na analizu u dva neovisna laboratorija - Balint Analitika u Budimpešti i Eviromental Protection Agency u Beču.

Otrovne kemikalije pronađene su u vodama koje potječu iz rezervoara 10, koji je prošle godine popustio, te 10a, manjeg rezervoara koji se koristio za zadržavanje dijela otpadnih voda nakon havarije.

'Europska komisija mora intervenirati i tražiti od mađarskih vlasti da odmah zaustave ovu prijetnju ljudima, životinjama i prirodi', rekao je Tomori.

Aluminijska kompanija MAL AG odbacila je odgovornost za urušavanje u postrojenju Ajka. Nakon čišćenja rad tvornice je nastavljen. Analitičari smatraju da mađarske vlasti ne poduzimaju drastične mjere protiv tvrtke jer nastoje sačuvati 1300 radnih mjesta u njoj. Nakon čišćenja, koje je proglašeno uspješnim, većina lokalnih stanovnika vratila se svojim kućama.

Međutim, analize provedene u bečkoj agenciji pokazuju da je razina arsena u otpadnim vodama još uvijek opasno visoka - oko 1300 mikrograma po litri - dok su dozvoljene razine 100 mikrograma po litri. Greenpeace upozorava da su i razine aluminija izuzetno visoke – oko 200.000 mikrograma po litri - čak 100 puta veće od dopuštenih.